Matyoghurt och coleslaw (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Matyoghurt

(matlagningsyoghurt)

Engelsk översättning cooking yogurt

Fransk översättning yaourt de cuisine

Italiensk översättning yogurt cucinare

Tysk översättning Kochjoghurt

Spansk översättning yogur cocinar

Matyoghurt (matlagningsyoghurt) är yoghurt med lite högre fetthalt än vanlig yoghurt vilket ger mer smak till anrättningen. Läs mer > Yoghurt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 110 gram.
  • Fetthalt: 8%. Turkisk/grekisk 10%.
  • Smak/konsistens: Smaken är milt syrlig och konsistensen fylligare än filmjölk.
  • Alternativ vara: Turkisk/grekisk yoghurt 10%, matlagningsgrädde 15%, Crème fraiche 12%, 32%.
  • Försäljning: Förekommer vanligen i 2-dl förpackning. Behövs större mänger kan turkisk/grekisk 10% i 1-liters förpackning användas.
  • Relativt jämförpris: Högt cirka 60 kr/liter (2 dl). Turkisk och grekisk lågt, runt 30 kr/kg. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Kallt vid högst +8°C. Ej frysbar. Hållbar i 2-3 veckor om obruten förpackning.


SÅ ANVÄNDS MATYOGHURT

Matyoghurt passar till kalla såser, dressingar, marinader, röror och annan smaksättning av mat. Extra bra till kryddiga rätter. Skär sig i hög värme, varvid crème fraiche passar bättre.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09

Läs mer

Yoghurt

Creme fraiche

Matlagningsgrädde

Recept med Matyoghurt

Det finns 43 recept med Matyoghurt