Krusbär

Fotograf/bild: Film: GrowVeg, gooseberries

Krusbär

(krusbär, stickelbär 1. krusvinbär, jostabär)

Latin: Grossularia, Ribes uva-crispa

Engelsk översättning gooseberry, European gooseberry

Fransk översättning groseille à maquereau

Italiensk översättning uva spina

Tysk översättning Stachelbeere

Spansk översättning grosella espinosaueuropea, uva espina

Krusbär (Ribes uva-crispa = druva-krusig) är en art i släkte Ripsar även kallat Vinbärssläktet (läs mer > Vinbär). Krusbär är en buske cirka 1 meter hög med taggig stam, handflikiga blad och små vita klockformade hängande blommor. Arten är hemmahörande i Europas tempererade områden och i Östra Asien, troligen med ursprung från Kaukasus. Krusbär växer i hagar och snårig terräng, i stenrösen och klippspringor. Den har har spritts och kultiverats runt om i Europa och i andra delar av världen där den har förvildats till exempel i Nordamerika (läs mer, se odling nedan). Det franska namnet groseille à maquereau ("makrillsvinbär") på grund av att bären traditionellt använts till en sås serverad till makrill. Se film, klicka på "BrowVeg" under bilden ovan.

Frukten: Det finns gröna, gula och röda krusbär.

  • Biologi: Bär. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Kaukasus, Västasien.
  • Frukt: Rundoval med grönt, bärnstensgult eller vinrött skal. Storlek och form varierar. Skalet är fast, glatt och ganska tjockt,  ofta fint hårigt. Fruktköttet är mycket saftigt. 
  • Mognad: Sensommaren.
  • Smak: Sötsyrlig. De lite större röda är sötare än de gröna. Medel sockerhalt (c:a 9%) och medel andel syra (c:a 0,8%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Vinbär, kapkrusbär.
  • Försäljning: Färska sällsynt förekommande i butik. Krusbärsmarmelad ibland.
  • Förvaring: Kallt, i kylskåp. 2-3 veckor. Går bra att frysa.
Odling: Krusbär odlades i Europa på 1500-talet, i Norden från 1600-talet. Som mest odlad på 1800-talet efter att man i England tagit fram storfruktiga sorter. I början på 1900-talet drabbades Europa av den amerikanska mjöldaggs­svampen som ödelade mycket av odlingarna. Numera finns resistenta sorter och många olika varianter även buskar utan taggar. Kommersiell odling är dock numera ringa. Total världsproduktion år 2020 blev blygsamma 0,08 miljoner ton, en minskning med 53% sedan 1970. Största producentland är Ryssland svarande för 87% av världsmarknaden. Läs mer > Produktion bär.

Carl Jonas Love Almqvist, svensk författere och lyriker (1793-1866): Blott Sverige svenska krusbär har. Och blott Sverige har en så stark vilja att ständigt förneka att det finns något som kan kallas svenskt.


SÅ ANVÄNDS KRUSBÄR

Halvmogna bär är syrliga och passar bäst till marmelad eller gelé tack vare högt pektininnehåll. Mogna bär är sötsyrliga, särskilt de röda och kan ätas färska. Förutom till marmelad passar bären utmärkt till sötsyrlig efterrättspaj, kräm och till en uppfriskande sorbet eller dryck. I England picklas frukten som används i sås till fisk och kött (läs mer > Pickles).

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
Läs mer

Fruktsmak

Vinbär

Matbiologi frukt

Produktion bär

Recept med Krusbär

Det finns 2 recept med Krusbär