Grupper inom
Om mesvaror }:

Brunost

Mesvaror är inte ost, men tillverkas av den vassle som bildas vid osttillverkningen och består huvudsakligen av vatten, mjölksocker och vassleprotein. Mesvaror bereds av ko-, get-, eller fårmjölk och man erhåller antingen mesost med låg vattenhalt eller messmör med högre vattenhalt.

Vasslen indunstas och mjölksockret (laktosen) får kristallisera under kraftig omrörning, till ett koncentrat med varierande vattenhalt beroende på om det ska bli mesost eller messmör. Sedan värms koncentratet tills vassleproteinerna fällts ut. Samtidigt karamelliseras mjölksockret, vilket ger produkterna dess karaktäristiska bruna färg. Mesvarorna smaksätts med grädde, smör, socker och vaniljsocker.

Mesvaror tillverkades traditionellt på fäbodar i norra Sverige och Norge. I dessa områden är konsumtionen fortfarande betydande.

Mesvaror innehåller mycket laktos, B2-vitamin och viktiga mineralämnen, samt är järnberikade.

 

Läs mer

Tillverkning hårdost