Världens mjölkproduktion

Världens mjölkproduktion

Produktionen av mjölk i världen (exklusive självhushåll) var totalt drygt 800 miljoner ton år 2017, varav komjölk 82%, buffelmjölk 15%, får- och getmjölk knappt 4%, samt en liten skvätt kamelmjölk (0,3%). Det finns 1,5 miljarder kor i världen (Sverige 1,5 miljoner), 1,2 miljarder får och 1 miljard getter, samt 200 miljoner bufflar och 35 miljoner kameler. Allt enligt FN:s officiella statistik. Svensk konsumtion se > Komjölk. Läs mer > Om mjölk.

Utvecklingen 1961-2017: Mjölkproduktionen totalt har ökat i samma takt över tid som befolkningsökningen i världen (+140%). Dock har komjölksproduktionen inte hängt med lika bra (+115%). Att övrig mjölk ökat så kraftigt kan bero på en övergång från självhushållning (som inte registreras) till industriell produktion. Det kan också bero på att den statistiska registreringen var osäkrare förr i tiden.

 

 Mjölk totalt

2017

Andel

2008

Ändring

1961

Ändring *)

 Komjölk

675

82%

586

15%

314

115%

 Buffelmjölk

120

15%

  86

39%

  18

574%

 Getmjölk

  19

  2%

  16

19%

    7

168%

 Fårmjölk

  10

  1%

    9

13%

    5

104%

 Kamelmjölk

2,9

0,3%

2,8

  2%

0,6

353%

 Totalt

827

100%

700

18%

344

140%

Källa: FAOSTAT


Det mest intressanta är komjölksutvecklingen (bilden överst). Fram till 1990 ökade komjölksproduktionen i takt med befolkningsutvecklingen. Då inträffar "galna kosjukan" (se dito) en dödlig hjärnsjukdom. Folk blev rädda att äta kokött och att dricka mjölk (jämför > Produktion, konsumtion nötkött). Försäljning och produktion minskade drastiskt (-25% på 1990-talet), för att sedan avstanna på 1961-års nivå och har inte hämtat sig sedan dess. Desto bättre har det dock gått för mjölkproduktionen i resten av världen som från 1990 skjutit i höjden (streckad blå linje på bilden). 

Förbrukning Sverige: Enligt Jordbruksverket producerades 2,8 miljoner ton mjölk i Sverige år 2017. Mestadels i Götaland. Förbrukningen (produktion +import -export) = 3,8 Mton. Per person 378 liter per år (2008 = 348 liter). Användning av mjölken, se > Om mjölk.

Svensk import-export: Importen av mjölk har ökat med 55% senaste 10-årsperiod, från 1,1 till nästan 1,8 miljoner ton. Därvid ingår mjölkprodukter omräknat till mjölk. Exporten har minskat med 14% från 0,9 till 0,8 miljoner ton. Undantaget är mjölkpulver som ökat med cirka 40% (läs mer > Om mjölk). Sveriges självförsörjningsgrad har minskat från 93% 2008 till 74% 2017. Det är tufft för svenska mjölkbönder och trenden är nedåtgående. Konkurrensen från andra EU-länder märks främst för ost och syrade produkter (filmjölk, yoghurt), där importen har ökat kraftigt. Det mesta av den importerade osten består av hårdost och kommer till störst del från Danmark, Nederländerna och Tyskland. Av de syrade produkterna kommer huvuddelen från Tyskland och Finland.


VÄRLDENS MJÖLKPRODECENTER 

Världsproduktionen av var över 800 miljoner ton år 2017. Främst komjölk (82%), där USA är störst med en marknadsandel på 15%, därnäst Kina med 13%. Europa tillsammans 31%, varav Tyskland är största producent (5%). Utöver komjölk produceras främst buffelmjölk varav Indien och Pakistan tillsammans svarar för 95%. Det produceras mer getmjölk (19 Mton) än fårmjölk (10 Mton), främst i Indien, Somalia och Sudan.  Därutöver produceras lite kamelmjölk (3 Mton) i Östafrika och Mellan Östern.

 

 Komjölk år 2017

Milj ton

Andel

 Buffelmjölk år 2017

Milj ton

Andel

 Nordamerika

106

16%

 Asien

118

98%

 varav USA 92%

98

15%

 varav Indien 73%

86

72%

 Mellanamerika

17

  3%

 och Pakistan 23%

27

23%

 varav Mexiko 69%

12

  2%

 Kina 2%

  3

2%

 Sydamerika

62

  9%

 Nepal 1%

  1

1%

 varav Brasilien 54%

33

  5%

 Europa

0,2

0%

 och Argentina 30%

10

  2%

 varav Italien 95%

0,2

0%

 Asien

203

31%

 Afrika totalt

2

2%

 varav Indien 41%

84

13%

 varav Egypten 100%

2

2%

 och Kina 15%

30

  5%

 Övriga världen

0

0%

 Turkiet 9%

19

  3%

 Totalt 2017

120

100%

 Turkmenistan 9%

19

  3%

 Europa

199

31%

 Get-, fårmjölk år 2017

Milj ton

Andel

 varav Tyskland 16%

33

  5%

 Amerika

0,9

3%

 och Ryssland 15%

31

  5%

 varav Brasilien 29%

0,3

1%

 Nederländerna 8%

15

  2%

 Asien

16

54%

 UK 8%

15

  2%

 varav Indien 41%

6,6

23%

 Sverige 1%

3

0,4%

 och Kina 8%

1,3

  4%

 Afrika totalt

35

  5%

 Europa

5,7

19%

 varav Sydafrika 9%

3

0,5%

 varav Grekland 23%

1,3

4%

 och Etiopien 9%

3

0,5%

 och Spanien 18%

1,0

3%

 Oceanien

30

5%

 Afrika totalt

7,0

24%

 varav Nya Zeland 66%

21

3%

 Somalia, Sudan 41%

2,9

10%

 och Australien 27%

  9

1%

 Oceanien

0,0

0%

 Totalt 2017

675

100%

 Totalt 2017

29

97%

 All slags mjölk 2017

Milj ton

Andel

 Kamelmjölk år 2017

Milj ton

Andel

 Komjölk

675

82%

 Asien

0,2

9%

 Buffelmjölk

120

15%

 Mellan Östern 100%

0,2

0%

 Fårmjölk

  10

  1%

 Afrika totalt

2,6

91%

 Getmjölk

  19

  2%

 varav Östafrika 77%

2

2%

 Kamelmjölk

 2,9

0,3%

 Övriga världen

0,0

0%

 Totalt 2017

805

100%

 Totalt 2017

2,9

100%

 Källa: FAOSTAT

 Källa: FAOSTAT



Export, import i världen: Exporten är mestadels mejeriprodukter som till exempel smör och mjölkpulver. Största exportörer värdemässigt är Nya Zeeland följt av Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Belgien, USA och Australien i nu nämnd ordning. Största importörer är Kina, Tyskland, Hong Kong, Belgien, Algeriet, Nederländerna och Italien.


KONSUMTION 2017

Beräkning: Att beräkna mjölkkonsumtionen i olika länder är extra svårt för att mjölken omvandlas till andra produkter och att dessa varor skickas kors och tvärs mellan länderna. Till exempel är Tyskland näst största importör tillika näst största exportör i världen. Här kan vi bara redovisa för världen totalt och Sverige 2017.

  • Världens mjölkkonsumtion = 107 liter/person och år.
  • Sveriges mjölkkonsumtion = 378 liter/person och år (348 liter år 2008).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Om mjölk

Galna kosjukan

Produktion, konsumtion nötkött

Komjölk