Halloumi

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Halloumi

(haloumi = namnskyddad cypriotisk fårost av får- och getmjölk (minst 50%) samt komjölk, Eldost = svensk "halloumi", filloumi och hallåmi, grilloumi, gnisselost)

Engelsk översättning haloumi = name-protected Cypriot cheese made from sheep and goat milk (at least 50%) and cow milk

Fransk översättning haloumi = chypriote nom protégé de fromage à base de lait de brebis et de chèvre (>50%) et de lait de vache

Italiensk översättning haloumi = cipriota nome protetto di formaggio con latte di pecora e capra (>50%) e latte di mucca

Tysk översättning haloumi = namensgeschützter zypriotischer käse aus Schaf- und Ziegenmilch (>50%) und Kuhmilch

Spansk översättning haloumi = chipriota protegido nombre de queso con leche de oveja y cabra (>50%) y leche de vaca

Halloumi är en halvfast fårost med ursprung från Cypern. Numera tillverkas den också av get- och komjölk, men andelen får- och getmjölk måste vara minst 50%. Den speciella, lite gummiaktiga karaktären får osten genom att ostmassan upphettas i vassle, så kallad Filataost (läs mer > Filataostar). I hemländerna äts den ofta färsk, men i våra butiker hittar vi den inlagd i saltlake. I Folkmun kallad "gnisselost" för att det gnisslar när man skär eller biter i den. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Varumärkesskydd: Halloumi har förr tillverkats i många andra länder än Cypern. År 1990 skyddades namnet i USA och 2000 i EU. Namnet får bara användas av cypriotiska mejerier. Sedan 2010 har Cypern försökt få osten ursprungsskyddad, vilket inte godkänts. Producenter i andra länder har försökt med snarlika namn som hallåmi, filloumi och grilloumi men fått avslag. I Sverige har man istället valt ett annat namn för denna ost benämnd Elost, vilket namnskyddats.

  • Ursprung: Cypern sedan 1400-talet. Tillverkas även i andra länder.
  • Osttyp: Får- och getost, vanligen ingår även komjölk (<50%). Ostmassan doppas i varm vassle som knådas med lite mynta, rullas ut till deg, skärs i bitar och läggs i saltlag.
  • Ytskikt: Slät utan skorpa.
  • Snittyta: Mjölkvit.
  • Konsistens: Gummiaktig.
  • Smak: Len, salt med viss myntasmak.
  • Fetthalt: cirka 24%.
  • Förvaring: Kylskåp. Lång hållbarhet.

Grilloumi är en variant speciellt avsedd till grillning.


SÅ ANVÄNDS HALLOUMI

Naturell passar osten i sallader, som tillbehör eller snacks till exempel med lite olivolja, i matlagning varvid den behåller sin fasta konsistens. Den är därför populär att grilla eller steka skivad i olja tills den får en gyllenbrun krispig yta och ett varmt, mjukt inre. Mynta och honung passar till.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Om getost, fårost

Filataostar

Recept med Halloumi

Det finns 13 recept med Halloumi