Citron

Fotograf/bild: Film: True Food TV, lemon

Citron

(citron = hybrid mellan suckatcitron och pomerans)

Latin: Citrus limon

Engelsk översättning lemon = hybrid between cedrate and bitter orange

Fransk översättning citronnier, citron = hybride entre cedrat et bigaradier

Italiensk översättning limone = ibrido tra cedro di arancia amara

Tysk översättning Zitrone = hybrid zwischen Zitronatzitrone und Pomeranze

Spansk översättning limónero, limón, citrón = híbrido entre

Citron är en citrusart, biologiskt en hybrid mellan suckatcitron och pomerans (läs mer > Citroncitrus), tillika en sortgrupp. Det är ett ständigt grönt träd som blir 3-10 meter högt, oftast med tornar (taggar) och med läderartade blad. De väldoftande blommorna är vita på insidan och svagt lila-rosa på utsidan. Trädet kan blomma samtidigt som det bär frukt. Det finns ett stort antal sortvarianter. Se film, klicka på "True Food TV" under bilden ovan.

Historia: Citronens härkomst är osäker, men tros ha uppkommit i norra Indien. Den har odlats sedan 700-talet f.Kr. i hela Sydostasien, från Burma i väster till Kina i öster. På 1000-talet e.Kr. kom den till Europa och 1493 tog Columbus med den till Västindien. Odling förekom i Genua i början av 1500-talet. Till att börja med användes frukten som prydnadsväxt eller för sina upplevda medicinska egenskaper. Ibland påstås att citron odlats i Europa före Kristi födelse, vilket är fel och grundar sig på en förväxling med suckatcitron (se dito) som på engelska heter "citron".

Förekomst: Arten odlas i de flesta varma länder, inte minst runt Medelhavet. Arten är sortrik. Det finns kärnfria sorter som Eureka och Villafrancha. I Italien och Spanien kan samma sort ha olika namn beroende på när den skördas. Det finns andra slags citroner, dels bitter-sura (läs mer > Citroncitrus), dels utan fruktkött (läs mer > Fingercitron), dels söta (läs mer > Limett).

  • Biologi: Citroncitrus (småcitrus). Läs mer > Om citrusfrukter.
  • Ursprung: Sydostasien, troligen norra Indien.
  • Form, vikt: Oval, vanligen med en avslutande utbuktning nertill. 6-13 centimeter lång.
    Vikt 150 gram (125-225g). Skal med vita 50-60%. 1 rumsvarm citron ger cirka 0,5 dl juice (20-40% av vikt).
  • Skal/färg: Klargul färg, ojämnt skal. Kan vara tunt eller tjockt. Angenäm arom. 
  • Fruktkött: Saftigt, ljust gult. Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal. Det finns kärnfria eller så innehåller fruktköttet ett mindre antal frön.
  • Mognad: Året om.
  • Smak: Mycket sur, hög halt av citronsyra. Låg sockerhalt (c:a 2%) och hög andel syra (c:a 5%). Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Lime, citrongräs, citronmeliss.
  • Säsong/försäljning: Säljs året om. Förekommer även som koncentrat på flaska.
  • Förvaras bäst svalt 10-15°C. Hållbar 2-4 veckor.

Hälsa: Citron är speciellt rik på C-vitamin. Citron har uppskattats för sin hälsobringande egenskaper i det forna Egypten, Syrien med flera länder.

Odling: Citronträdet är mycket känsligt för kyla, extrem värme och torka, bland annat för att den blommar flera gånger om året. Trädet trivs bäst i tempererade zoner modell medelhavsklimat. De odlas i både torr och fuktig miljö. Citron är känd för att kunna odlas på magra jordar.


SÅ ANVÄNDS CITRON

Citron är en av de vanligaste smaksättarna av mat, både juicen och rivet gult skal. Skivor eller klyftor av citron används som garnering av fisk- eller kötträtter. Juicen ingår i dressingar, såser och marinader, eller naturell som smaksättare i sallader, bakverk, marmelader, konfektyrer och drinkar. Används som saft och i andra drycker till exempel i varmt eller kallt te för att neutralisera bitterhet. Skalen kan kanderas (läs mer > Suckat). Citron fungerar till viss del som kortsiktig konserveringsmetod, förhindrar oxidation och brunfärgning av livsmedel som äpplen, bananer och avokado. Några droppar citron i vispad grädde ger ökad stabilitet. Används dessutom för framställning av citron­syra (se dito), eteriska oljor, pektin (se dito) med mera.

Tips: Citroner med tunt och slätt skal är oftast saftigare än de med tjockt och knöligt skal. En rumsvarm citron ger ifrån sig mer saft än en kylskåpskall. Är den kall kan man lägga den en stund i micron. Rulla citronen hårt med handen innan den skärs itu, så ger den mer juice ifrån sig. Behöver man endast en liten skvätt sticker man in en tandpetare i den rullade citronen och trycker ut önskad mängd. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

CITRONCITRUS

Pomerans

Lime

Suckat

E330 Citronsyra

Pektin

Bergamott

Fingercitron

Limett

Fruktsmak

Recept med Citron

Det finns 550 recept med Citron