Färdig marmelad

Färdig marmelad

Färdig marmelad av frukt och/eller bär finns i stort urval i handeln. Även av grönsaker. Formellt är "marmelad" gjord på citrusfrukter enligt EU, annan frukt eller bär betraktas som sylt (läs mer > Om sylt). Fast det är det ingen som bryr sig om. Marmelad består av frukt och socker till ungefär lika delar som kokas samman (läs mer > Om marmelad). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
  • Karaktär och smak: Halvfast massa. Mycket söt, ofta också syrlig, ibland med viss beska (av skal).
  • Omvandling: 1 dl = 120g. 100g = 0,8 dl.
  • Alternativ vara: Sylt.
  • Försäljning: Året runt. Stort utbud av många smaker. Förekommer även ekologisk och utan tillsatt socker.
  • Jämförpris: Stor prisspridning 30-100 kr/kg, från lågt till mycket högt. Vanligen 60-80 kr/kg (högt för att vara tillbehör). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Oöppnad helkonserv nästan hur länge som helst. Öppnad förvarad i kylskåp flera veckor. Hemlagad marmelad förvaras svalt eller helst kallt.

Ingredienser: Som regel ren fruktjuice och socker cirka 50% vardera, syra (citronsyra), pektin (E440) och konserveringsmedel till exempel E202.

Näring SLV: Kolhydrater (socker) 57%, vatten 42%, protein/fett 0-1%. Lättsockrad: Kolhydrater 45%, vatten 54%. Marmeladkonfekt: 58%, vatten 41%. Sylt: kolhydrater 41%, vatten 57%. Vattenhalt hemlagad marmelad 20-30%.

Marmelad, sylt och gelé: Karaktäristiskt för marmelad är att den görs främst av frukt, har ganska fast konsistens, innehåller inte större bitar frukt och används huvudsakligen som smörgåspålägg. Sylt tillreds vanligen av bär, innehåller ofta bitar av frukt och har ganska lös konsistens. Används som tillbehör till mat till exempel frukostflingor och gröt, men också som smörgåspålägg (läs mer > Om sylt). Gelé görs av frukt eller bär, har helt slät ganska fast konsistens, lätt gummi­artad. Används som tillbehör till mat (läs mer > Om gelé).

Fruktmarmelader:

  • Apelsinmarmelad är den vanligaste påläggsmarmeladen. Klassisk är engelsk, eller snarare skotsk sådan, med strimlade beska skal (se recept Orange marmelade). Klassisk 1950-tals svensk variant är sötsliskig. Med citronjuice tillsatt blir marmeladen fräschare (se recept GB-gubbens apelsinmarmelad med citron).
  • Citron- och grapefruktsmarmelad är härligt syrliga. Behöver inga tillsatser för att gelea sig. Kan smaksättas på olika sätt, till exempel med vanilj eller chilipeppar. Ger mer vuxensmak. Se recept > Citronmarmelad med peppar och basilika.
  • Plommonmarmelad är sällsynt förekommande i butik. Säljs mest lokalt av gårdsbutiker.
  • Påronmarmelad begränsat utbud i butik. Passar väl till ost.
  • Aprikosmarmelad vanligt förekommande i butik. Mycket söt smak.
  • Fikonmarmelad är mer en kladdig massa än en traditionell marmelad. Används ofta till ost, ibland till kötträtter. Brukar förekomma i butik. Se dito recept.

Bärmarmelader:

De bärmarmelader som förekommer i butik är som regel att betrakta som sylt (se dito). Om de har en tjockare konsistens och en jämn struktur utan större fruktbitar kan de anses vara marmelader. Sådan "marmelad" är dock inte vanligt förekommande.

Grönsaksmarmelader:

  • Tomatmarmelad tillreds av röda eller gröna tomater, socker och pektin. Används som tillbehör till mat. Se recept > Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad.
  • Chilimarmelad brukar vara kryddstark tomatmarmelad med chilipeppar och paprika. Se recept > Tomatmarmelad, röd eller grön, eller chilimarmelad.
  • Ingefärsmarmelad är en marmelad av geleat sockervatten smaksatt med ingefära (~15%). Används som påläggsmarmelad.
  • Rabarbermarmelad brukar vara uppblandad andra bär som hallon eller nypon. Förekommer till och från i butiker. Används som påläggsmarmelad.
  • Rödbetsmarmelad är inte en marmelad i riktig bemärkelse, utan har mer karaktären av en chutney. Förutom finhackade rödbetor och socker brukar andra varor som äpple, lök eller rabarber ingå. Smaksätts på olika sätt till exempel med kanel, kryddnejlika, lakrits eller vin. Används som tillbehör till mat. Sällsynt förekommande i handeln.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-04

Läs mer

Om marmelad

Om sylt

Om gelé

Om prisjämförelser

Recept med Färdig marmelad

Det finns 6 recept med Färdig marmelad