Odla frökryddor & rotkryddor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla frökryddor & rotkryddor

Odling av frö- och fruktkryddor för konsumtion tillhör ovanligheterna bland hobbyodlare och möjligheterna är inte heller så många utan omfattar främst anis-, fänkåls-, koriander- och kumminfrön. Samtidigt kan man ta hand om fröna när man ändå odlar en örtkrydda för bladens skull, t.ex fänkål och koriander. Är man botaniskt kunnig kan man hitta en del vilda sorter som är kulinariskt användbara. En utmärkt krydda som är lätt att känna igen och plocka är enbär på höstarna. I detta avsnitt har vi även tagit med rotkryddor, men även här är alternativen begränsade och i praktiken handlar det om att odla pepparrot.

Läs mer om odling av enskild vara via länk i högerkolumen. Den beskrivning som finns där är koncentrerad. Det kan därför vara bra att först läsa den allmänna beskrivningen Odla kryddor. Hur man använder respektive krydda framgår i varufakta Kryddor. Länk till respektive vara anges i odlingsavsnitten.

Läs mer

Odla kryddor