Anis odlas som frökrydda för sin lakritslikande smak, men även de lakritsdoftande färska bladen kan användas. Anis behöver en lång och varm sommar om frön skall bildas utomhus i Sverige. Kan odlas inomhus.


VÄXT, PLATS & JORD

  • Sortval: Pimpinella anisum.
  • Växttyp: Ettårig frökrydda, 6 dm hög.
  • Klimatzonon: Södra Sverige.
  • Läge: Solig, varm och vindskyddad plats, gärna intill husvägg. Trivs bäst i 20°C, men inte över 30°C.
  • Jordmån: Örten trivs i lätt, torr, väldränerad och kalkhaltig jord, som inte skall vara näringsfattig.

SÅDD & PLANTERING

  • Förkultivering: Kan förkultiveras, vilket ökar chans till skörd. Dock känslig för omplantering.
  • Utplantering: När risken för nattfrost är över (+5°C).
  • Odla i växthus: Lämpligt i norra Sverige.
  • Odla i kruka: Utmärkt inne eller intill varm husvägg.
  • Direktsådd på friland: Maj-början av juni. Tips: Blötlägg fröna 1 dygn före sådd, de gror trögt.
  • Utvecklingstid totalt: Cirka 4 månader, varav groningstid 2-3 veckor. Skörd augusti-början oktober.
  • Temperatur vid utesådd: Från +5 till +15°C.
  • Sådjup: Grunt, 1 cm djup såfåra. Så glest. Vattna i såfåran.
  • Plantavstånd: 2 dm.

UNDERHÅLL

  • Gallring: Gallra till 2 dm plantavstånd. Gallra ogräs.
  • Bevattning: Efter rotning behövs plantan sällan vattnas, med undantag för när det är riktigt varmt.
  • Gödsling: Sparsamt. Marktäck gärna med lite gräs.  
  • Luckra: Luckra någon gång.
  • Växtskydd: Sällan angripen, brukar klara sig väl.


SKÖRD & FÖRVARING

När fröna börjar mörkna och plantan börjar gulna skär man av stjälkarna och hänger dom upp och ner inuti en papperskasse inomhus. Fröna faller sedan ner efterhand.

Förvaring: Torkade frön förvaras i tillsluten förpackning (burk), i rumstemperatur och mörkt.

Användning: Se avsnitt Anis.

Läs mer

Anis

Matjord, näring, gödsling

Odla kryddor