Rödlök

Fotograf/bild: Film: Urban Chickadoodle

Rödlök

(rödlök, Så används rödlök)

Latin: Allium cepa

Engelsk översättning red onion, purple onion

Fransk översättning oignon rouge, oignon rose

Italiensk översättning cipolle rosse

Tysk översättning rote Zwiebel

Spansk översättning cebolla roja, cebolla marada

Rödlök är en sortvariant av kepalök (läs mer > Kepalök, matlök). Den har vinrött skall och vitt fruktkött med röd bladmarkering vilket gör den vacker uppskuren i skivor. I övrigt snarlik gul lök. Den förknippas mest med inläggningar av sill, men kan användas som gul lök i de flesta sammanhang. Se film, klicka på "Chickadoodle" under bilden ovan. Se  recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

  • Vikt: Rödlök säljs vanligtvis ganska jämnstor med en vikt runt 150 gram (125-175g).
  • Smak: Rå rödlök har lätt kryddig skarp smak, oftast något mildare än gul lök men inte alltid. Rödlök kan få platt smak och sladdrig konsistens.
  • Alternativ: Gul lök, silverlök eller annan löksort.
  • Försäljning/säsong: Säljs lättorkad året om, eftersom den kan vinterlagras. Efter skörd torkas den med varmluft (30°C) i 10-20 dygn. När torkningen är klar lagras den kallt. Säsong svenskodlad juli till februari.
  • JämförprisMycket lågt tillbehörspris, cirka 20 kr/kg. Röd lök är uppemot 50% dyrare än gul, men väsentligt billigare än silverlök och schalottenlök. Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaras torrt och helst kallt i kylskåp +2 till +4°C och kan då lagras i flera månader. I rumstemperatur cirka 1 månad. Den kan sparas tills dess den börjat ruttna.
  • Optimal lagring: Lätttorkad lök förvaras i temperatur -2 till 0°C, luftfuktighet 75-85%, lagringstid 5-9 månader.

Produktion/import: År 2008 skördades 33.000 ton gul och röd lök i Sverige (65% i Skåne, 25% i Kalmar Län). Källa: Jordbruksverket. Importeras i mars-maj från Holland och under juni från Nya Zeeland.



SÅ ANVÄNDS RÖDLÖK

Röd lök kan användas på samma sätt som gul lök, men passar bättre som rå än stekt. Långvarig stekning kan ge platt smak. Som rå används den gärna som garnering för sin vackra utseendes skull, ibland utan att tänka på att den har stark skarp smak. Rödlök är flitigt använd vid inläggningar, av sill, strömming och pickles.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05
Läs mer

Kepalök, matlök

Om lök

Så hackas och steks lök ¤

Recept med Rödlök

Det finns 271 recept med Rödlök