Om citrusfrukter

Fotograf/bild: Everfresh * film: Lautaro Dix

Om citrusfrukter

(citrusfrukter 1. Vinrunteväxter = familj 2. Citrus = släkte)

Latin: 1.Rutaceae 2. Citrus

Engelsk översättning citrous fruits 1. Rue = citrus family 2. Citrus = genus

Fransk översättning des fruits agrumes 1. famille des agrumes 2. Citrus = genre

Italiensk översättning frutta d´agrumi 1. piante di vite = famiglia 2. Citrus = genere

Tysk översättning Zitrusfrüchte 1. Rautengewächse, Rutaceen = Familie 2. Zitruspflanzen = Gattung

Spansk översättning frutas cítricas, agrios 1. rutáceas = familia 2. cítrico = género

Citrusträd (lat. Citrus) är biologiskt ett släkte tillhörig familj vinruteväxter ursprungligen hemmahörande i Ostasien varifrån de sprits till olika delar av världen. De har odlats i mer än 4000 år vilket gör det svårt att fastställa olika arters ursprung. Det är ständigt gröna buskar eller lågväxande träd, vanligen med väldoftande vita eller rödlätta blommor. Samtidigt som trädet blommar kan förra säsongens frukter hänga kvar. Alla citrusfrukter tillhör detta släkte.

Citrusfrukter är biologiskt ett bär (läs mer > Matbiologi frukt). De har läderartat skal som innehåller bitterämnen vilket skyddar mot insektsangrepp. Fruktköttet, som är uppdelade i 5-15 klyftor omslutna av en ganska seg hinna, är saftig med söt-syrlig ibland bitter smak i varierande grad. Den syrliga smaken beror på hög halt av citronsyra. Klassiska citrusfrukter är citron, apelsin, mandarin och grapefrukt. Frukten är som regel grön som omogen och odlad i tempererat klimat blir den gul eller röd-orange när mogen. I subtropisk eller tropiskt klimat förblir den oftast grön vid mognad (läs mer > Växtfysiologi). Citrus är så kallad icke-klimakterisk, mognadsprocessen avstannar efter skörd och färgen säger inget om mognadsgrad (läs mer > Om frukt och bär). Därför skördas de flesta citrusfrukter mogna, med lime som undantag som brukar skördas omogen. En omogen frukt är hårdare och viktmässigt lättare än en mogen. Övermogen citrus krymper ihop och får torr eller svampigt brunaktigt skal. Se film, klicka på "Lautaro Dix" under bilden ovan.


SORTGRUPPER


Citrusfrukter hybridiserar (korsar sig) lätt spontant med varandra genom kors­pollinering, eller medvetet av odlare för att få fram bättre egenskaper som kärnfria, saftigare, sötare eller syrligare frukt. Mångfalden av artkorsningar och återkorsningar med de nya sorterna har gett upphov till en omfattande och svåröverskådlig mängd sorter.

Citrusarter är antingen "naturliga" (oblandade) eller hybrider (korsningar). Som naturliga räkas Småcitrus (Citrus reticulata), Suckatcitroner (Citrus mecica) inklusive Fingercitron, Pompelmus (Citrus Maxima) inklusive varianten Pomelo, Oval kumquat, samt några till utan större kulinariskt intresse. Småcitrus, suckatcitron och pompelmus är de arter som genom korsning och återkorsning gett upphov till de flesta av dagens olika citrusfrukter.

Sortgrupper: Släktskap och indelning är botanikerna lite oense om, tillika svårstrukturerat. Kunskapskokboken har valt följande förenklade gastronomiska indelning av citrus för att få lite ordning i röran.

  • Småcitrus (Citrus reticulata) är små (4-7 cm) orangea, lite tillplattade och lättskalade citrus med söt smak. Som småcitrus räknas mandariner, klementiner, minneola, tangeriner, satsumas med flera. Läs mer > Småcitrus.
  • Storcitrus (Citrus × aurantium) är ett hybridkomplex av frukter som uppkommit genom korsningar mellan pompelmus och småcitrus, samt varierande återkorsningar mot föräldrarätterna. De är 7-30 centimeter breda, ibland ännu större. De är som regel söt-sura. Hit räknas arter som pompelmus, pomelo, pomerans, apelsin, grapefrukt, kiyomi, oroblanco, ugli med flera. Läs mer > Om storcitrus.
  • Citroncitrus omfattar besk-sura citrusfrukter som suckatcitron, fingercitron, citron, lime, limett, bergamott, yuzu med flera. Vissa är småcitrus till exempel citron och  lime, andra är storcitrus exempelvis bergamott. Läs mer > Citroncitrus.  
  • Minicitrus förekommer som gruppnamn för mycket små citrusfrukter (2-4 cm) till exempel kumquat och Limequat. Dessa används ofta som prydnadsväxter. Läs mer > Minicitrus.

Varje art enligt ovan, till exempel pomerans eller blodapelsin, är i sig en egen sortgrupp med många varianter.

Hälsa: Citrusfrukter har stor betydelse som C-vitaminkälla. Eftersom kroppen inte själv kan producera eller lagra C-vitamin är det viktigt att varje dag äta vitaminrika frukter och grönsaker. En apelsin ger nästan hela dagsbehovet. Redan på 1600-talet upptäckte man att citrus­frukterna var bra som botemedel mot skörbjugg. I förebyggande syfte var det obligatorisk på brittiska örlogsskepp att äta citrusfrukter (läs mer > Limesaft).

ProduktionVärldsproduktionen av citrusfrukter blev knappt 160  miljoner ton år 2020, en ökning med 300% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Nästan hälften utgörs av apelsiner, 1/4-del är klementinfrukter, följt av citron inklusive lime 14%, grapefrukt 6% och övriga citrusfrukter 9%. Apelsiners andel av totalt har minskat från 64% till 48%. Största producentland av citrusfrukter är Kina med totalt 21 miljoner ton 2020. Läs mer > Produktion citrusfrukter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-10

Läs mer

Om frukt och bär

Matbiologi frukt

Växtfysiologi ¤

Limesaft

Produktion citrusfrukter

Recept med Om citrusfrukter

Det finns 2 recept med Om citrusfrukter