Hemrostad (röd) & färdigrostad (gul) lök

Fotograf/bild: Film: Global Food Book, dried onions

Torkad, rostad lök

(1. torkad lök, lökflingor 2. rostad lök 3. ugnslagad lök 4. lökpulver)

Engelsk översättning 1. dried onion, onion flakes 2. roasted onion 3. baked onion 4. onion powder

Fransk översättning 1. oignon séché, flocons de oignon 2. oignon rôti 3. oignon cuit 4. poudre de oignon

Italiensk översättning 1. cipolla secca, scaglie di cipolla 2. cipolla arrostita 3. cipolla al forno

Tysk översättning 1. getrocknete Zwiebel, Zwiebelflocken 2. geröstete Zwiebel 3. gebackene Zwiebel 4. Zwiebelpulver

Spansk översättning 1. cebolla seca, hojuelas de cebolla 2. cebolla asada 3. cebolla al horno 4. cipolla in polvere

Lök torkas när man har stora mängder som man vill bevara inför framtiden. De torkas i svag värme, traditionellt i solen. Vill man ha lite extra smak (maillardreaktion, se dito) torkas de högre värme och brukar då kallas rostad lök (rosta = steka utan fett). Kan också rostas i stekpanna. Bakad lök är (hel) lök tillagad i torr ugn. Som regel smaksätts inte löken innan den används. Se film, klicka på "Food Book" under bilden ovan.

  1. Torkad lök: Lök skalas och skivas eller hackas. Innan torkning blancheras löken, läggs i kokande vatten 1 minut och sköljs sedan i kallt vatten för att avstanna efterkokning. Därefter bres den ut på lakan för att soltorka eller torkas på annat sätt. Det finns speciella torkapparater för ändamålet som torkar löken på 10-12 timmar (läs mer > Torkugn). För små kvantiteter kan man använda ugn med fläkten på och ingen eller mycket ringa värme påslagen. Vanligtvis används gul lök, men röd och andra lökar kan också torkas. Väl torkad lök förvaras i tättslutande burkar. Hållbarheten är mycket lång, ett år eller mer. Se filmer via länk nedan.
  2. Rostad lök är vanligtvis tillredd av gul lök som varmtorkats eller stekts för att få gyllenbrun färg. Det finns färdigrostad lök att köpa i livsmedelsbutiker. Vid stekning pudras löken med lite mjöl och steks i olja i panna eller ugn i 5-10 minuter (formellt ej "rostad" som är = stekt utan fett, läs mer rosta). Stekt lök som fortfarande är lite mjuk läggs att torka ett par dagar eller torkas i ugn på svag värme. Rostad kan också innebära (ugns-)bakad lök.
  3. Bakad lök är lök som tillagats i ugn hel eller delad i ugn. Serveras som tillbehör till mat. Se recept Ugnsbakad lök.
  4. Lökpulver är torkad eller rostad lök som malts eller mixats till fint pulver.


ANVÄNDNING


Torkad och rostad lök liksom lökpulver kan användas som ett alternativ till färsk lök. Kan också användas som smaksättare av tillbehör till mat. Passar som krydda till sallader, smörgåsar. korv, kötträtter med mera.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-05

Läs mer

Om lök

Maillardreaktion

rosta

baka, grädda

förvälla, blanchera

Torkugn

Sun dried onions

Dried onion in food dehydrator

Recept med Torkad, rostad lök

Det finns 8 recept med Torkad, rostad lök