Ölsmaksgrupper

Ölsmaksgrupper

Ölvärlden är i väsentlig grad produktionsstyrd. Öl beskrivs snarare i produktionstermer än i smaktermer. Det omvända gäller för vin. T.ex. sorterar Systembolaget vin i färg- och smakområden, men öl enligt produktionsmetod.

Kockskolan´s primärintresse är den känsla och smak som man upplever vid öldrickandet och hur egenskaperna bäst matchar matsmak. Att smakklassificera öl är emellertid inte helt enkelt, men önskvärt. Tillsammans med Carlsbergs experter försöker Kockskolan skapa smakordning, ett arbete som fortsätter resten av 2010.

När detta arbete avslutats kommer Kockskolan klassa öl utifrån smakupplevelse parallellt med den klassiska produktionsindelningen.

Kockskolan´s ölsmaksgrupper:

Lätta & medellätta öl                                     
· Friska, lätta öl                                                                       
· Syrliga, lättare öl                              
· Medelbeska ljusa öl
· Medelbeska mörka öl
· Beska ljusa öl             
· Beska mörka öl
· Sötaktiga & fruktiga öl  
· Kryddiga lättare öl

Fylliga, maltiga öl
· Medelbeska fylliga öl                          
· Beska fylliga öl
· Sötaktiga fylliga öl

 
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj