Kimchi

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kimchi

(bancha kimsu, baechu kimchi, koreansk surkål)

Grupper inom
Surkål:

Kimchi

Kimchi är en klassisk koreansk sidorätt (bancha) av surade grönsaker. Det finns hundratals varianter, vanligast är surad salladskål (baechu), se recept > Kimchi. Kimchi kan vara huvudingrediens i grytor (kimchi jjigae) eller soppa (kimchi bokkeumbap). Kimchi är Koreas nationalrätt omtalad för över 2000 år sedan. Det finns 187 olika officiella varianter registrerade. Rätten tillskrivs många goda egenskaper som ger god matsmältning och hälsa. Varje familj med självakting gör sig egen variant av kimchi.

Det finns svensktillverkad kimchi tillagad av ekologiskt odlade varor. Säljs som konserv på burk. Öppnad konserv förvaras i kylskåp. Hållbar i upp till 3 veckor.


SÅ ANVÄNDS KIMCHI


Rätten äts i Korea morgon, middag och kväll. I Sverige som annan surkål passande som smörgåspålägg eller till kött och korv, exempelvis till rätten Bulgoni. Den kan blandas upp med lite sur grädde eller yoghurt om man så önskar.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Surkål

Recept med Kimchi

Det finns 4 recept med Kimchi