På parmitiers vis

På parmitiers vis

(Antoine-Augustin Parmetier 1737-1813)

Fransk översättning á la Parmitier

Á la Parmitier (på Parmitiers vis) avser att rätten innehåller potatis till exempel Hachis Parmentier (= köttfärspaj med potatismos, läs mer > Om cottage pie med flera), eller Potage Parmentier (= potatissoppa, läs mer > Om soppor).

Antoine-Augustin Parmetier (1737-1813) var en framstående fransk agronom, naturforskare, nutritionist och hygienist. Han var bland annat medlem av Institut de France och generalinspektör för medicinalväsendet. Han deltog i sjuårskriget (1756–1763) som armeapotekare och blev tillfångatagen av Preussarna, varvid han fick äta potatis, vilket i övrigt huvudsakligen användes som djurföda. Franska parlamentet hade förbjudit odlingen av potatisen 1748 då man bland annat trodde att den orsakade spetälska. Hungersnöden 1769 föranledde utfästandet av ett pris för den bästa ersättningen för bröd, vilket Parmentier vann med sin skrift över potatisodling och därmed blev potatisen accepterad som föda. Parmetier införde även andra förbättringar bland annat avseende betsockerfabrikation och fältlasaretten. Läs mer > Om potatis.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2019-07
Läs mer

Om cottage pie med flera

Om soppor

Om potatis

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj