Potatis är en färskvara som kan skadas vid odling, hantering och lagring. Den kan angripas av sjukdomar, fukt, larver, skadas mekaniskt med mera. För att potatis skall anses som högklassig bör den ha ett minimum av skador och sjukdomar, ha jämn storlek samt goda kokegenskaper. Kontrollera själv följande i butik:

  • Köpepotatis ska inte vara äldre än 14 dagar från förpackningsdatum.
  • Bedöm lukt och yttre defekter. Plocka inte knölar som är blöta, skadade, gröna eller mycket skorviga.

SMAK Kvalitetskontroll: I Sverige finns SMAK som utför kontroller av svensk konsumtionspotatis. Läs mer > SMAK-märkt potatis.

Hälsa/näring: Potatis innehåller ett naturligt gift (solanin, chakonin) som utvecklas i potatis som växer ytligt i kontakt med solljus, eller vid olämplig lagring. Skalet blir grönt. Sådan potatis kastas. Läs mer > Växtgift i potatis.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-12

Läs mer

Om potatis

Växtgift i potatis

SMAK-märkt potatis

Svensk Matpotatiskontroll, SMAK