Backtimjan

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Backtimjan

(Jungfru Marie Sänghalm)

Latin: Thymus serpyllum

Engelsk översättning creeping thyme, wild thyme

Fransk översättning thym serpolet

Italiensk översättning timo serpillio

Tysk översättning Feldthymian, Wilder Thymian

Spansk översättning Tomillo serpol

Backtimjan är en art i släkte timjan. Det är ett lågt, krypande, ständigt grönt ris/halvbuske. Den får liggande och rotslående skott och upprätta blombärande skott 3-10 cm höga. Bladen är äggformade och vanligen håriga nertill. Blommorna som är rödvioletta, ibland vita, sitter samlade i huvudlika kransar i skottopparna. Arten växer på torra backar och sand- och grusmark, där den bildar täta mattor. Förekommer i tempererade och arktiska trakter i Europa och Asien samt på Grönland. I södra och mellersta Sverige är den tämligen allmän. Sällsynt förekommande i det norrländska kustlandet.

Backtimjan har använts inom folkmedicinen som anti­septiskt medel. Under hednisk tid helgades den åt Freja, och kallades även Jungfru Marie Sänghalm, ett namn som den dock delar med flera andra väldoftande örter t.ex. gulmåra.

  • Smak: Snarlik trädgårdstimjan, men mer aromatisk, smakrikare.
  • Alternativ vara: Trädgårdstimjan.
  • Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring: Knippe färsk timjan förvaras i plastpåse i kylskåp. Hållbar några veckor. Timjan fungerar väl att torka och förvaras sedan i sluten förpackning, torrt och mörkt. Färsk timjan kan också frysas.

SÅ ANVÄNDS BACKTIMJAN

Backtimjan används som vanlig trädgårdstimjan. Läs mer > Timjan.

Läs mer

Timjan

Citrontimjan

Trädgårdstimjan

Recept med Backtimjan

Det finns 2 recept med Backtimjan