Ananas

Fotograf/bild: Film: The Farmer, pineapples

Ananas

(ananas = ett fruktförband med ursprung från Brasilien)

Latin: Ananas comosus

Engelsk översättning pineapple = a aggregate fruit originating from Brazil

Fransk översättning ananas = un fruit composé originaire du Brésil

Italiensk översättning ananas, ananasso = frutto aggregato originario del Brasile

Tysk översättning Ananas = ein Sammelfrucht stammende aus Brasilien

Spansk översättning piña, ananá, ananás, matzatli una fruta agregada originaria de Brasil

Grupper inom
Ananas:

Inlagd ananas

Ananas är ett släkte tillhörande familj Ananasväxter (Bromeliaceae) hemmahörande i tropiska Sydamerika. Släktet omfattar fem arter varav arten Ananas (Ananas comosus) är den intressanta ur gastronomisk synpunkt. Övriga används främst som prydnadsväxter. 

ANANAS


Ananas (Ananas comosus) är en växt som blir 1-1,5 meter hög med långa, hårda, svärdlika blad med taggiga tänder i kanten. I dess mitt växer det upp en kort stjälk som i toppen utvecklar en vacker blom­ställning vilken bildar en sammansatt frukt. Den liknar en stor tallkotte vilket givit den sitt spanska namn piña och det engelska pineapple ("talläpple"). Det latinska namnet ananas från det sydamerikanska språket guaraní. Arten härstammar från det tropiska Brasilien varifrån den först spritts till Mellanamerika och senare till andra delar av världen. Det finns många sortvarianter med olika färg i olika storlek. Se film, klicka på "The Farmer" under bilden ovan.

Historia: Columbus lär ha blivit bekant med frukten på ön Guadeloupe 1493, men det var den franske upptäckts­resaren Jean de Léry (1536-1613) som fann den i Brasilien i slutet av 1500-talet och som förde den först till England och sedan till Frankrike. På 1600-talet en statussymbol som överklassen visade upp i hemmet som symbol för rikedom. De fösta odlade under glas i Frankrike presenterades för Louis XV runt år 1733. 

Frukten: Blomställningen består av 100-200 blommor som bildar bär vilka klumpar ihop sig till "ögon" runt stammen och bildar en sammansatt frukt (fruktförband). Intill varje blomma finns spetsiga kronblad som på den färdigbildade frukten bildar ett hårt och ojämnt skal med små nålvassa spetsar (se filmen). Ovanpå frukten växer det ut en bladbukett.

  • Biologi: Skenfrukt. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Tropiska Brasilien. Hemmahörande även i Mellanamerika. 
  • Form, vikt: Oval, smalare i toppen. Hel mogen ananas väger 1-2,5 kilo kilo, i butik vanligen cirka 1 kilo. Det finns även minivarianter.
  • Skal/färg: Hårt ojämnt oätligt ytterskal med små vassa taggar. Grön-gul som omogen, gul-grön med bruna inslag för mogen frukt. Gul-brun när övermogen.
  • Fruktkött: Gul färg. Aromatisk. Fiberrikt och ganska fast konsistens. Glasartat fruktkött är tecken på koncentrerad sötma i cellväggarna. I centrum en hård oätlig stam. Svarta fläckar i frukten orsakas av köldskador vid transport och lagring. Konserverad ananas har kraftigt söt i smak. 
  • Mognad: Året om. Det är en icke-klimakterisk frukt, eftermognar inte efter skörd men mjuknar något (läs mer > Om frukt och bär).
  • Smak: Smakrikt och intensivt söt-syrlig varierande med sort. Svår att motstå vare sig man tycker om eller ogillar frukten. Hög sötma (c:a 12%) och hög andel syra (2%). Ananas för export skördas lätt omogen för att klara längre transport och är då inte lika söt och smakrik som i sina hemländer. Läs mer > Fruktsmak.
  • Alternativ vara: Papaya eller annan tropisk frukt.
  • Säsong/försäljning: Färsk förekommer året om. Skalad och skivad ananas kan köpas konserverad i sockerlag. Förekommer även som juice, oftast uppblandad med annan fruktjuice.
  • Förvaring/hållbarhet: svalt 8-12°C. Kort hållbarhet, upp till 1 vecka.
Odling: Växten trivs i 20-35°C och behöver 1000-1500 mm regn per år. Vid för låg värme blir frukten för sur och vid för hög blir den för söt. Den bär frukt efter 2-3 år, sedan dör växten. Förökning av odlad ananas sker genom plantering av skott från plantan vilket är av två slag. Så kallade "suckers" är skott som växer ut från växtens bas och  "slips" är skott som växer ut från stammen (se filmen).

Produktion: Världsproduktionen av ananas blev 28 miljoner ton år 2020, en ökning med drygt 400% sedan 1970 (världens befolkning +111%). Närmare hälften produceras i Asien med Filippinerna som största producentland (världsmarknadsandel 10%), följt av Indonesien (9%) och Kina (8%). Brasilien är också en storproducent (9%). Läs mer > Produktion exotisk frukt.


SÅ ANVÄNDS ANANAS

Ansa: Skal och den inre hjärtstocken på färsk ananas skärs bort med vass kniv. Runda skivor serveras med den runda hårda kärnan utstansad. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Merparten av skörden konserveras eller pressas till juice. En mindre del konsumeras färsk. Färsk och konserverad ananas äts som dessert, i sallader, som pålägg på pizza, till kött eller i grytor. Ananas i bitar fungerar bra att stekas eller grillas. Av ananas kan man tillverka vin.

Bromelin: Ananas innehåller det proteinspjälkande enzymet bromelin. Frukten passar inte ihop med mjölkprodukter till exempel grädde som då får obehaglig besk smak. Den kan inte heller användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin som då inte stelnar (läs mer > Proteaser, peptidaser). Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar-agar). När man äter färsk ananas kan bromelinet efter ett tag ge stickande känsla på tunga och i gom. Läs mer > Proteaser, peptidaser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-11
Läs mer

Proteaser, peptidaser

Gelatin

Om frukt och bär

Matbiologi frukt

Produktion exotisk frukt

Agar-agar

Fruktsmak

Film: How to cut and serve pinapple

Recept med Ananas

Det finns 39 recept med Ananas