Om rom

Fotograf/bild: The Happy Bartender

Om rom

(industriell rom, melassrom, jordbruksrom, sockerbasrom, mörk rom, ljus rom)

Engelsk översättning rum

Fransk översättning rhum, rhum industrielle, rhum agricole

Italiensk översättning rum

Tysk översättning Rum

Spansk översättning rum, thum

Rom är destillerad sprit tillverkat av socker­rör. Det är världens vanligaste sprittyp och härstammar från Väst­indien, men tillverkas numera där sockerrör odlas. Rom från de västindiska öarna, i synnerhet från Martinique, är mest berömd. Man skiljer på två tillverkningsmetoder:

Industriell rom (rhum industrielle, melassrom) är vanligast och görs på sockermelass, en restprodukt vid sockerframställning. Metoden ger hög alkoholhalt, 72%. Den färdiga drycken är färglös och har neutral spritsmak.

Jordbruksrom (rhum agricole, sockerbasrom), fram­ställs av sockerrörssaft som får jäsa till 5% alkoholhalt. Metoden ger en lägre alkoholhalt 45–62 %, men med tydlig råvarusmak. Denna rom anses finare.

Ljus eller mörk rom har ingenting med tillverkning att göra. Rom är ursprungligen ljus. Att rom är mörk beror antingen på att den är lagrad på ekfat, eller att den är färgad. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom. Mörk rom benämns ofta Jamaicarom.

Systembolaget i Sverige delar in rom i ljusa, mörka och smaksatta. Ljus rom kallas ofta Cubarom eller Puerto Ricorom, medan mörk rom ofta kallas Jamaicarom. Lagrad rom kallas ibland guldrom, pga färgen.

Smaksatt rom: Rom smaksätts på olika sätt t.ex. med apelsin, hallon, mango, äpple, citron, kokos, vanilj och med olika kryddor.

Ordet rom /rum/rhum´s ursprung är oklar, men kan eventuellt komma från
rumbullion =gruff, bråk eller rumbustion = tumult, villervalla, upphetsning, vilket man får förmoda kommer sig av romens bieffekter. Andra hävdar ursprung från sockerrörets latinska namn, eller från det malajiska ordet för en destillerad dryck, "brum".

Recept med Om rom

Det finns 28 recept med Om rom