Endivsallat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Odla endivsallat

(odla rotcekoria, odla endiver)

Endiv är en rotcekoria (läs mer Cikoriasallat) som odlas i två steg. Först odlas sallaten. På senhösten skördas rötterna som får gro i mörkt utrymme varvid de bildar saftiga pålrötter med bitter smak.


SORTVAL

Rotcikoria t.ex: Brussels Witloof.


VÄXTPLATS PLANTA & JORD

Läge
: Soligt eller halvskuggigt läge, någorlunda vindskyddat.

Jordmån: En djup, humusrik, väldränerad jord är bäst. pH-värde strax över 7. Förbered växtplatsen genom att blanda ut jorden med fin kompostjord innan plantering.


SÅDD, PLANTERING

Först odlas sallaten sedan sätts rötterna att gro. 

Odlingsperiod planta: Planteras april-maj för skörd senhösten.
Odlingsperiod pålrot: Slutet november-januari för skörd januari-mars.
Utvecklingstid totalt: 4-6 veckor. Grotid 1-2 veckor.
Temperatur vid groning: 15-20°C.

Skär av sallatsblasten på senhösten ett par centimeter över rothalsen. Gräv upp rötterna som kortas till 1,5-2 dm, sidorötter tas bort. Rötterna förvaras mörkt och svalt tills plantering i december. Blasten är för besk för att ätas. 

Blanda jord med blöt sågspån eller torv i en djup låda eller stor hink. Ställ rötterna tätt tillsammans och täck dem med torr sågspån eller torv, alternativt ställ dem i ett absolut mörkt utrymme eller täck med svart palst, men torvtäckning är bäst. Förvara lådan i mörker vid en temperatur på 15-20°C. Vattna var tionde dag. Efter 4-6 veckor skördas gulvita, spröda huvuden. Utsätts de för ljus en längre tid blir de gröna och beska.


SKÖRD & FÖRVARING

Endive skördas januari-mars.

Förvaring: Mörkt, i platpåse, i kylskåp. Känslig för uttorkning. Hållbar några dagar, bör ätas färsk.

Läs mer

Endiv

Odla cikoriasallat