Kokosnötter

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokosnötter

(kokosvatten, frövita, kopra, kokosflingor)

Latin: Cocos nucifera

Engelsk översättning coconut, copra

Fransk översättning noix de coco

Italiensk översättning noce di cocco

Tysk översättning Kokosnuss

Spansk översättning noce de coco

Kokospalmen, som blir över 20 meter hög, har grenlös stam täckt med bladärr efter avfallna blad och en toppställd krona med 6 meter långa blad. Frukten (kokosnöt) utvecklas i grupper om 10–20 stycken i palmens topp, som ger mogen frukt hela året. Palmen växer i tropiskt och subtropiskt klimat, främst i kustområden. Dess ursprung är osäker, men är troligtvis från Sydostasien. Vad man vet är att den självspritt sig runt Jorden tack vare att nöten flyter i vatten.

Kokosnöt är frukten från kokospalmen. Det är en oval stenfrukt (läs mer > Biologisk indelning frukt). De yttre skalen är ytterst ett läderaktigt skikt med ett fiberaktigt trådigt inre. Innanför detta finns det vi vanligen uppfattar som kokosnöten, det hårda bruna fröet. Innanför skalet finns kokosvatten, som gradvis stelnar till frövita, en broskartad vit fast massa. Kokos­mjölk (se dito) och kokosfett (se dito) framställs av frövitan. Kokosflingor är frövita som rivits och torkats.

  • Karaktär: Cirka 25 cm lång och väger 2-3 kilo.
  • Vikt: Cirka 0,5 kilo inklusive hårt skal.
  • Fetthalt cirka 33%.
  • Smak: Smörig, lätt sötaktig nötsmak.
  • Alternativ vara: Valnöt eller annan trädnöt.
  • Försäljning:
  • Jämförpris:  Läs mer > Om nötter, mandlar, frön.
  • Förvaring: Torrt och mörkt. Mycket lång hållbarhet.

Kopra (eng. copra) är torkad frövita, vilket vanligtvis sker där nötterna växer. Nötterna halveras och läggs ut i solen. Efter ett par dagar lossar frövitan från skalet, som sedan får torka några dagar till i solen. De kan också rök- eller ugnstorkas.

Historia: Palmen omtalas första gången i skrift år 545 av Cosmos från Alexandria in sin Topographia. Marco Polo beskriver nöten år 1280 när han var på Sumatra som "nux indica" (indisk nöt). 1521 omnämns nöten vid namn cocho/cochi av italienaren Antonio Pigafetta på sin resa till Guam (Filipinerna), "de äter mangiano cochi och använder en salva som de gnider in på kroppen och i håret". Namnet coco sägs komma från spanska upptäckresande sjömän som namngav det efter ett spöke i portugisisk folktro, då nöten liknade ett huvud med två ögon och en mun (fruktfästet). Det latinska namnet nutifiera = nötbärande.

Hälsa: Färsk kokosnöt innehåller mycket fiber (9%) och fett (33%) dock mestadels mättat fett. Kokosfett innehåller mycket hög andel mättat fett (92%) vilket anses ohälsosamt, mer än i smör (54%). Läs mer > Kokosfett. Kokosnöten är biologiskt ingen nöt. Man kan vara allergisk mot den, men det är ovanligt. 

Produktion: Palmen odlas intensivt i tropiska områden. Världsproduktionen av kokosnötter var år 2016 cirka 50 miljoner ton, varav Indonesien svarade för 30%, följt av Filipinerna 23%, Indien 19%, Sri Lanka och Brasilien vardera 4%. Övriga världen 20%. Källa: FAOSTAT. 


SÅ ANVÄNDS KOKOSNÖT

Kokosträdet och dess frukt har många användningsområden.

  • Stammen används som virke och av bladen flätar man tak och väggar till hyddor.
  • Trädets sav används som socker och jäses till palmvin. Läs mer > Kokossocker.
  • Fiberhöljet runt kokosnöten används till borstar, mattor och rep, eller som bränsle.
  • Nötskalet kan användas till skålar, skedar och smycken.
  • Fruktköttet (frövitan) rivs till kokosflingor (läs mer > Kokosflingor), eller pressas varur man får kokosmjölk (läs mer > Kokosdryck), kokosolja (läs mer > Kokosolja) och kokosfett (läs mer > Kokosfett). Restprodukten är en fiberrik massa som torkas och mals till mjöl (läs mer > Kokosmjöl). Används också som foder till nötdjur. Av fruktköttet görs också hudkräm, tvål och ljus, samt vid tillverkning av margarin.
  • Kokosvattnet (vätskan i nöten) används som läskande dryck. Ej att förväxla med kokosdryck (kokosmjölk).
  • Kokosnötsgroddar är embryon som förekommer inuti mogna nötter som groddas. De kan vara små eller fylla hela hålrummet. Konsistensen är vattnig och smaken är sötaktig. Förekommer inte i handeln men äts av lokalbefolkningen i produktionsområdena.  

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-03

Läs mer

Kokosfett

Kokossocker

Kokosflingor

Kokosmjöl

Kokosolja

Om nötter, mandlar, frön

Matbiologi frukt

Film: Skörda kokosnötter

Film: How To Open Coconuts Without Any Tools

Recept med Kokosnötter

Det finns 33 recept med Kokosnötter