Om vitt matbröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om vitt matbröd

(vitt bröd, osötat vetebröd)

Engelsk översättning white bread

Fransk översättning pain blanc, pain blanche, pain léger

Italiensk översättning pane bianco

Tysk översättning Weissbrot

Spansk översättning pan blanco

Vitt matbröd (fr. pain blanc, blanche, léger) bakas på vetemjöl. Även majsbröd, tunnbröd, vetekakor och scones är vitt bröd, men avhandlas separat. Med inblandning av annat mjöl blir det ett ljust eller mörkt bröd (se dito). Varje land har sitt eget älskade och omhuldade vita bröd, även om bröden skiljer sig föga mellan länderna. Frankrike har baguette, Italien har sina tofflor (ciabatta), i Grekland bakas pita, i Israel firar man sabbat med challah och i Sverige har vi franskbröd som i Frankrike kallas bröd från Wien (läs mer, se högerkolumnen). Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Ingredienser: Grunden är vetemjöl, vatten, jäst och salt. Lite socker eller honung i degen förbättrar jäsningen. Matfett kan ingå varav smör eller margarin är vanligt i nordiska bröd och matolja i sydeuropeiskt bröd. Vatten kan ersättas med mjölk eller annan vätska. Jästen kan vara surdeg eller bagerijäst. Inblandning av annat förekommer men är inte vanligt förekommande.  

Bakningsmetod: Det som skiljer vitt från vitt är mer bakningsmetod än ingredienserna.

  • Vitt surdegsbröd är det ursprungliga och det mest smakrika vita brödet. Läs mer > Om surdegsbröd.
  • Vitt fördegsbröd är en enklare metod som ger ett nästan lika smakrikt bröd som surdegsbröd. Vanligt förekommande i Sydeuropa. Tillreds vanligtvis på en lös (vek) deg (se t.ex. recept > Klassisk ciabatta). Läs mer > Om fördegar, raskdeg.
  • Vitt jäsdegsbröd kan bakas på lös (vek) deg vilket är vanligt i Sydeuropa, eller på fast (styv) deg vilket är det vanliga i Nordeuropa. En lös deg innehåller mer vätska vilket ger saftigare bröd. Tillredningen skiljer sig åt beroende degens fasthet. Läs mer > Så knådas, rivs deg.
  • Industribakat vitt bröd avsett för masskonsumtion är ganska smaklöst då man förkortat bakmetoden på olika sätt på bekostnad av smak.

Ett vitt bröd skall vara luftigt och gärna ha en knaprig skorpa. Surdegs- och fördegsbröd blir extra luftigt och lätt segt, ofta med större hålrum i brödet. Matfett och mjölk ger finkornigare, kompaktare bröd. Brödet bakas i het ugn 225-250°C och får då en krispig skorpa. Vitt bröd bör ätas nybakat.


VITT BUTIKSBRÖD

I dagligvarubutiker hittar man sällan "vitt bröd" eller "franskbröd", utan sådant bröd benämns på annat sätt av producenterna för att profilera sig, till exempel "Rosta" eller "Deli Toast".  "Jättefranska" finns dock. Baguette förekommer som "bake off", men smakar inte lika fräscht och gott som i Frankrike. Annat vitt mjukt bröd förekommer ibland, till exempel pitabröd.

Näring butiksbröd: Vitt matbröd har som regel lite högre andel kolhydrater (40-55%) och lite mindre andel fibrer (2-4%) än ljust och mörkt bröd. Vattenhalten kan variera betydlig, 25-42%. Ju högre halt, desto saftigare bröd. Till exempel har korv- och hamburgerbröd liksom vetekakor och baguette relativt låg andel vatten (30-35%), vilket ger ett ganska torrt och fast bröd. Vanligt vitt jäsdegsbröd håller 35-40%, medan ett vitt surdegsbröd kan ha 42% som då upplevs extra saftigt. Fetthalten oftast mycket låg (1-4%), men kan vara högre i Korv-/hamburgerbröd och tekakor. Proteinmängden (8-10%) likvärdigt som i ljust och mörkt. Läs mer > Om matbröd, brödhistoria.

 Näringsvärden

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Variation

220-300

8-10%

1-8%

40-55%

2-4%

1-2%

25-42%

 Normtal vitt bröd

270

    9%

   4%

     48%

   3%

   1%

     35%

Källa: Kunskapskokboken 2019


Ingredienser vitt butiksbröd
: Huvudsakligen vetemjöl, ibland lite vetegroddar, havrefibrer, malt av korn och rågmjöl. Jäst eller vetesurdeg. Sirap, dextros, invertsocker, rapsolja, vallmo- och sesamfrön med mera kan ingå. I tunnbröd och vetekakor förekommer bakpulver i stället för jäst, samt mjölbehandlings- och emulgeringsmedel.

Jämförpris: Butiksbröd har generellt ett högt pris, vanligen 30-70 kr/kg, jämfört med andra tillbehör till mat. Vanligt vitt bröd ("rostningsbröd") är ofta storsäljare som betingar lägst pris, cirka 30 kr/kg. Annat vitt bröd som finare surdegsbröd, korv- och hamburgerbröd, tunnbröd och vetekakor brukar kosta mer, runt 55 kr/kg. Läs mer > Om prisjämförelser. Vitt brukar vara något billigare än mörkt och hårt bröd. Lågt brödpris har framförallt mainstream "rostbröd" (25-30 kr/kg).


Hälsa
: Vitt matbröd har låg andel fibrer och anses därför mindre hälsosamt än fiberrika ljusa eller mörka brödsorter (läs mer > Hälsosamt bröd). Bröd som börjat mögla kastas. Enstaka små fläckar kan skäras bort med god marginal (läs mer > Mögelgifter). Byt förvaringspåse för varje nytt bröd. Rengör brödburk. Förvara torrt.

Konsumtion: Svenskens konsumtion av vitt inklusive ljust matbröd (kg/år):

 Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

 Vitt/ljust bröd kg

22

21

32

39

79%

 Kcal per dag

156

154

227

279

Skattad andel av mjukt matbröd = 70%. 30% = mörkt matbröd.


SÅ ANVÄNDS VITT MATBRÖD

Används som frukostbröd och till mat i allmänhet. Särskilt i Frankrike där baguette serveras som tilltuggsbröd till nästan varje måltid. I Sverige till exempel klassiskt som rostat bröd till kräftor.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

Läs mer

Mögelgifter

Om vetemjöl

Hälsosamt bröd

Olika matbröd

Matbrödets form

Om ljust matbröd

Om mörkt matbröd, rågbröd

Om hårt matbröd, knäckebröd

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Specialvetemjöl

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Om bagettfamiljen

Matbrödhistoria

Om prisjämförelser

Om franskbröd

Brödformar

Film: Vit brödfläta med Håkan Johansson

Recept med Om vitt matbröd

Det finns 13 recept med Om vitt matbröd