Strö- och vitsocker (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vitsocker

(vitt socker 1. fint strösocker 2. extra finkornigt socker, bagerisocker 3. bitsocker, sockerbitar)

Engelsk översättning white sugar 1. granulated sugar, table sugar 2. caster sugar, superfine sugar, baker´s sugar 3. lump sugar

Fransk översättning sucre blanc 1. sucre granulé 2. sucre semoule, sucre fin, sucre poudre 2. sucre en morceaux, sucre moulé

Italiensk översättning zucchero bianco 1. zucchera semolato 2. zucchero superfino 3. zollette di zucchero, zucchero a quadretti

Tysk översättning weißer Zucker 1. Streuzucker 2. Feiner Zucker, feinkörniger Zucker 3. Würfelzucker

Spansk översättning azucar blanco 1. azúcar blanquilla, azúcar de mesa 2. azúcar superfino 3. terrones de azúcar

Vitsocker (= sackaros), i allmänt tal kallat socker, framställs ur sockerrör eller betsocker (läs mer > Så framställs socker). Vitsocker finns i form strösocker med olika kornstorlek och bitsocker.

  • Vikt/omvandling: 1 dl strösocker = 90 gram. 100 gram =1,1 dl. 1 msk = 14 gram, 1 tsk = 4,7 gram.
    En hård sockerbit = 4 gram, lättsmält = 3 gram. 4 sockerbitar = 1 msk strösocker. 25 st = 1 dl strösocker.
    1 dl strösocker + 1 dl vatten = 1,5 dl.
  • Smak: Mycket sött. Vitsocker utgör smaknorm som all annan sötma jämförs med. Socker minskar upplevelsen av sälta och beska.
  • Alternativ vara: Andra naturliga och syntetiska sötningsmedel.
  • Försäljning/säsong: Säljs året om.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Florsocker (pudersocker) är också vitt socker. Franskans  sucre en poudre är emellertid inte pudersocker utan extra finkornigt strösocker. Franskt pudersocker benämns Sucre glace. Läs mer > Florsocker.

SÅ ANVÄNDS VITSOCKER

Vitsocker är världens ledande sötningsmedel och används i matlagning och till desserter.

Läs mer

Brunsocker

Raffinera

Florsocker

Recept med Vitsocker

Det finns 855 recept med Vitsocker