Vanligt smör

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vanligt smör

(smör 1. osaltat smör 2. normalsaltat smör (salthalt 1.2%) 3. extrasaltat smör (1.8%), smöröga)

Engelsk översättning butter, stick of butter = 113 gram 1. unsalted butter 2. salted butter (~2%)

Fransk översättning beurre, beurre allérgé 1. beurre doux 2. beurre demi-sel (0.5-3%) 3. beurre salé (3%+)

Italiensk översättning burro 1. burro ordinario 2. burro salato

Tysk översättning Butter 1. ungesalzene Butter 2. gesalzene Butter (1-2%)

Spansk översättning mantequilla 1. mantequilla normal 2. mantequilla salada

"Vanligt" smör avser klassikt smör med mycket hög fetthalt, till skillnad från modernare varianter med lägre fetthalt (läs mer > Om smör). Det finns osaltat, normalsaltat (1,2% salt) och extrasaltat smör (1,8 % salt, dvs 50% mer salt än i normalsaltat). I Sverige används mestadels normalsaltat smör.

  • Vikt: 100 gram smör = 1,14 dl , 1 dl = 88 gram. En amerikansk "stick of butter = 113 gram, 1,6 dl.
  • Fett- och salthalt: Mjölkfett 80%. Salt 0-2%. Resten främst vatten. Franskt beurre allérgé = fettreducerat smör (fett 40%, 60%).
  • Smältpunkt = 32-36°C. Smör smälter stegvis från 14°C, det vill säga börjar mjukna och är helt smält vid 37°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt: Smör har låg värmetålighet 121–149°C, skirat/klarat smör har hög 252°C. Läs mer > Sotpunkt.
  • Smak: Krämig, fyllig, lätt sötsalt smak. Stekt smör får drag av nötkola.
  • Alternativ vara: Margarin, matolja.
  • Försäljning: Förekommer som osaltat, normalsaltat (1,2% salt) och extrasaltat (1,8 % salt) smör, mest i halvkilosförpackning, men också som kvartskilo- och 10-gramsförpackning.
  • Förvaras kallt vid högst +10°C. Hållbar i 2 månader eller mer. Går att frysa.
  • Omvandling fast smör: 1 dl = 95 gram. 100 gram = 1,05 dl. Smält smör: 1 dl = 90 g. 100 g = 1,1 dl.

Osaltat smör är sällsynt förekommande i svenska recept, men det som huvudsakligen används i andra länder. Det bör man betänka när man ser deras recept så att man inte översaltar maträtten. Saltat och osaltat smör är i de flesta fall utbytbara mot varandra i matlagning, dock inte i glasyrer och vissa desserter där salt är oönskat. Har man inte osaltat smör till sådana recept kan man skira smöret (läs mer > Om smörsåser). I andra länder har man inte noggrann angivelse av saltmängd, varför "saltat smör" i recept ger osäkerhet. Franskt osaltat smör benämns beurre doux (mjukt/sött smör), till skillnad beurre salé (saltat smör).

Smöröga kallades den klick smör som man förr brukade toppa gröten med. Läs mer > Om gröt.

Hälsa: Vanligt smör består till 80 % av mjölkfett, resten är vatten och andra ämnen från mjölk. Mjölkfettet har en hög andel mättade fettsyror som anses ohälsosamt och en låg andel nyttiga fleromättade fettsyror. Smörfett innehåller de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Eftersom svensken i allmänhet äter för mycket salt är osaltat smör bäst. Vill man minska på saltmängden är det bättre att eftersalta tillagad mat, ytsaltning ger starkare upplevelse.

Laktosfritt smör: Det finns laktosfritt smör att köpa i butik. Det finns olika sätt att göra en mejeriprodukt laktosfri. Vanligen sönderdelas laktosen till två sockermolekyler (galaktos och glukos) med hjälp av ett enzym. Ibland sker också en processing där dessa delvis tas bort eftersom de annars ger en sötare smak. Effekten är att laktosfritt smör får lite annorlunda näringssammansättning och energiinnehåll jämfört med vanligt smör.


SÅ ANVÄNDS VANLIGT SMÖR

Smör har stor betydelse som stekfett och som smakförbättrare av mat. Som "smör" på smörgås används numera främst bordssmör (se dito) eller annat "bordsfett".

  • Som stekfett fungerar smör utmärkt. Smör ger fin stekyta och god smak. Läs mer > fräsa; & > bryna. 
  • Som smaksättare: Smör används ofta som smakförbättrare, till exempel med en klick i potatismoset.
  • Som smörsås "naturell", skirat, bearnaise, hollandaise med flera. Läs mer > Om smörsåser.
  • Smält smör används som tillbehör/sås till mat, gärna till kokt fisk. Läs mer > Om smörsåser.
  • Skirat smör används till som stekfett eller till rätter där mildare smörsmak önskas. Läs mer > Om smörsåser.
  • Brynt smör används till kött och fisk som sås när kraftfullare smak önskas. Läs mer > Om smörsåser.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-03

Läs mer

Om margarin }

Om matoljor

Om smör

fräsa

bryna

steka

Om smält smör, smörsåser ¤

Sotpunkt

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Recept med Vanligt smör

Det finns 1525 recept med Vanligt smör