Mozzarella

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mozzarella

(mozzarella = stretchad färskost, butrata = med tillsatt grädde, italiensk filataost, caprese )

Engelsk översättning mozzarella = stretched cream cheese, butrata = with added cream

Fransk översättning mozzarella = fromage à la crème étiré, butrata = avec crème ajoutée

Italiensk översättning mozzarella, mozzarelline, bocconcini, burrata Mozzarella di Bufala Campana DOP

Tysk översättning Mozzarella = gestreckter Frischkäse, Butrata = mit Sahnezusatz

Spansk översättning mozzarella = queso crema estirado, butrata = con crema agregada

Mozzarella (ita. mozza på gammelitalienska betyder buffelmjölk, mozzare hugga/skära av) är originalmässigt färskost av opastöriserad vattenbuffelmjölk. Enligt legenden skapades osten nära Neapel då ostmassa av misstag föll i en hink med hett vatten.

  • Osttyp: Filataost av vattenbuffelmjölk eller komjölk. 
  • Ursprung: Italien.
  • Tillverkning: Ursprungligen av vattenbuffelmjölk, men tillverkas numera vanligen av komjölk.
  • Form: Vanligtvis rundoval liknande stora ägg. Mozzarelline = små runda mozzarella.
  • Användning: Klassiskt är rätten "caprese" som är skivad mozzarella och tomater med basilika, olivolja och salt. Det är också en populär pizzaost.
  • Ytskikt: Slät, vit.
  • Snittyta: Slät, vit.
  • Konsistens: Halvfast, lite svampig men spänstig. Tillverkad av buffelmjölk blir osten mindre gummiartad än av komjölk. 
  • Smak: Mild, fräsch, mjölkig smak. Mozzarella av buffelmjölk är lite "djupare" i smaken än av komjölk.
  • Lagring: Bör helst ätas purfärsk.
  • Fetthalt: 20-25%.
  • Förvaring: +2 till +8°C. Hållbar cirka 3 veckor i sin förpackning.
  • Kommentar: Säljs ofta styckvis liggande i vassle i plastpåsar.

Varianter:

  • Burrata är mozzarella där grädde blandat med strimlad/riven mozzarella (stracciatella) ingår i kärnan. Läs mer > strimla.
  • Bocconcini är små äggstora mozzarella med ursprung från Neapel.
  • Mozzarella di Bufala Campana är en av EU ursprungsskyddad ost av buffelmjölk (läs mer > Italienska DOP-ostar). Tillverkas i Campania, Lazio, Puglia och Molise i centrala Italien.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Filataostar

Italienska DOP-ostar

Hemsida: Mozzarella di Bufala Campana

Film: Hemlagad mozzarella

Recept med Mozzarella

Det finns 55 recept med Mozzarella