Vinbärssaft

Fotograf/bild: Arla ¤

Vinbärssaft

(svart vinbärssaft, röd vinbärssaft, vit vinbärssaft, Så tillagas vinbärssaft, Så tillredas svartvinbärsbrännvin)

Vinbärssaft tillagar man av röda, vita eller svarta vinbär (läs mer > Vinbär), på samma sätt som annan saft. Vanligast är saft av svarta bär, vilket finns att köpa i handeln. Den är som annan saft mycket söt. Av svarta bär gör man också svart vinbärsbrännvin (se Dryck > Svart Vinbärs Brännvin). Man kan enkelt laga sitt eget svarta brännvin (Se drinkrecept > Svart vinbärsbrännvin).


SÅ TILLAGAS VINBÄRSSAFT
(recept och bild hämtat från Arla)

Ingredienser till 8 dl saft:

  • 1 kg (2 liter) vinbär
  • 3 dl vatten för röda bär, 6 dl om de är svarta
  • 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft
  • Silställning med silduk
  • Väl rengjorda flaskor med kork

Tillagning:

  • Bären behöver inte repas men skölj dem och rensa bort dåliga bär. Låt bären rinna av.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull.
  • Lägg i bären och låt dem koka under lock i 10 minuter.
  • Montera en silduk på en silställning och ställ den över en bunke.
  • Häll upp bärmassan i silduken och låt stå tills det slutar droppa, cirka 40 minuter.
    Pressa eller tryck inte på bärmassan, då blir saften grumlig.
  • Mät upp saften och beräkna sockermängd.
  • Rengör kastrullen och häll tillbaka saften. Låt koka upp. Tillsätt sockret under omrörning.
    Koka saften på svag värme tills sockret smält ordentligt, cirka 10 minuter.
  • Skumma av. Tag bort skummet som bildas på ytan med en sked.
  • Rör ut natriumbensoat med en liten mängd saft och rör sedan ner det i resten av saften.
  • Häll saften på varma, väl rengjorda flaskor och sätt genast på korken.
  • Låt svalna och förvara saften svalt.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Vinbär

Recept med Vinbärssaft

Det finns 1 recept med Vinbärssaft