Engelsk översättning mixed mince

Fransk översättning viande mélange hachée

Italiensk översättning macinato misto

Tysk översättning Hackfleisch gemischt

Blandfärs är malt kött från olika djurslag, vanligtvis en blandning av nöt- och fläskfärs. I södra Sverige är blandningen vanligen 50/50% nöt/fläsk, i Mellansverige 70/30% och i Norrland vanligen 80/20%.

  • Köttkvalité: Färs är alltid mör tack vare malning (5 av 5, läs mer > Möra kött).
  • Relativ fetthalt: Medel till hög, 10-20%, varav mättat fett 4-8%. Varierar beroende på blandning. Högre andel fläsk ger högre fetthalt. Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
  • Smak: Medel. (2-3 av 5, läs mer > Om kött). Varierar beroende på köttblandning. Mer fett = mer smak.
  • Alternativ vara: Kalvfärs, eller annan köttfärs.
  • Försäljning: Säljs färsk finmald eller grovmald i tråg. Förekommer även fryst.
  • Jämförpris: Mycket lågt, prisvärt kött. Butikspris 50-100 kr/kg eller mer. Importkött 50/50-blandning är billigast, ekologisk svensk färs är dyrast. Tillagat pris är 10-20% högre än råpriset. Blandfärs är billigare att köpa än nötfärs och dyrare än fläskfärs, vilket gör att 50/50-blandning är billigare än 70/30. Finmalt kött är dyrare än grovmalt (vanligast). Storpack (~1,6 kg) är billigare än normalförpackning (~0,5 kg). Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaras kallt 0 till +4°C. Butiksmald färs bör tillagas samma dag som den malts. Industripackad färs i obruten atmospack med svetsad kant (läs mer > Förvaring kött), håller cirka en vecka från förpackningsdag. Observera att kylskåp i allmänhet håller högre temperaturer (ca 10°C) vilket förkortar hållbarheten betydligt. Fryst färs håller sig 3-5 månader (läs mer > Frysning kött).

Regelverk: Blandningen skall alltid stå angivet på paketet. Om fetthalten är 23% eller högre måste även den finnas utmärkt.


SÅ ANVÄNDS BLANDFÄRS

Blandfärs passar utmärkt till rätter där man vill ha bra bindning (sammanhållning), till exempel köttbullar och burgare. Passar för övrigt till de flesta köttfärsrätter (läs mer > Köttfärsrätter). Blandfärs skall vara väl genomstekt för att döda eventuella skadliga bakterier.

Klassiska blandfärsrätter:

  • Köttbullar är klassisk maträtt oftast tillagad av blandfärs uppblandat med ströbröd, mjölk, ägg, gul lök, salt och peppar. Varianterna äro otaliga Klassiska tillbehör är potatismos, gräddsås och lingonsylt. Se recept > Köttbullar.
  • Pannbiff är mald, kryddad färs oftast blandfärs, formade till runda platta, ganska tjocka biffar (mindre och högre än hamburgare), som smörsteks i panna. Till detta serveras brynt, skivad lök. Pannan deglaseras (vispas ur) med lite vatten eller buljong som hälls över biffen. Se recept > Gammaldags pannbiff.
  • Köttfärslimpa består oftast av blandfärs med motsvarande ingredienser som i köttbullar och pannbiff. Till detta serveras klassiskt kokt eller mosad potatis, kokta morötter och lingonsylt eller äppelmos. Se recept > Klassisk köttfärslimpa.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09

Läs mer

Fetthalt i livsmedel

Om kött

Om prisjämförelser

Förvaring kött

Frysa och tina kött

Köttfärsrätter

Om köttfärs

Om köttbullar, köttfärsbiffar

Recept med Blandfärs

Det finns 48 recept med Blandfärs