Avorioris (förkokt ris)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Avorioris (förkokt ris)

(avorio = italienskt förkokt ris)

Engelsk översättning avorio = Italian parboiled rice

Fransk översättning avorio = riz étuvé italien

Italiensk översättning riso avorio, cristallo riso, riso ambra = riso parboiled italiano

Tysk översättning Avorio = italienischer Parboiled-Reis

Spansk översättning avorio = arroz precocido italiano

Avorio (ita. = elfenben) är en beteckning på klibbigt ris som industriellt har ångtryckts (läs mer > Om ris). Alltså  egentligen inte namn på en rissort utan ett namn på förkokt ris (se nedan > Produktion). Kan också avse annat ris som behandlats på detta sätt, till exempel "carta de riso avorio" = förkokt rispapper. Processen med tryckkokning gör att riset blir mindre klibbigt, mer likt mellankornigt ris och mer näringsrikt än polerat vitt ris. Vissa mineraler och salter pressas in i frövitan (endospermen) där den bevaras. Tryckkokningen ger dessutom kornen en lätt genomskinlig blekgul färg. Riset benämns därför också  riso cristallo (kristallris) eller riso ambra = bärnstenris. Avorio skall inte förväxlas med rissorten Arborio (se dito). Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

  • Vikt/omvandling: 1 dl okokt = 85-90 gram. 100 gram ~1,1 dl. Ris suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokt ris ger ~4 dl luftat kokt ris. 1 dl kokt luftat ris = 0,25 dl okokt.
  • Portionsberäkning: Beräkna 1 dl okokt ris per portion, vilket ger cirka 4 dl luftat kokt ris (~200 gram, ~230 Kcal) utgörande en normalportion när riset serveras som tillbehör i maträtt.
  • Konsistens: Krämig när kokt men ändå "al dente", har lite tuggmotstånd.
  • Smak: Neutral.
  • Alternativ vara: Annat (parboiled) matris.
  • Försäljning: Ofta förekommande i butik.
  • Förvaring: Torrt och mörkt.

Produktion: Råris blötlägg och tryckbehandlats med ånga innan det torkas, skalas och poleras. Sådant ris benämns parboiled (läs mer > Om ris). Metoden medför att näringsämnen, vitaminer och mineraler från riskornets silverhinna pressas in i frökärnan vilket gör det färdigpolerade riset näringsrikare än vanligt polerat vitt ris. Dessutom blir kornen fastare.

Hälsa: Polerat ris är näringsfattigare än fullkornsris och anses därför mindre nyttigt. Parboiled ris är lite näringsrikare är vanligt polerat vitt ris.


SÅ ANVÄNDS AVORIORIS

Avorioris används som tillbehör till mat eller som ingrediens i sallader. Används ofta till risotto, men ger inte samma krämiga risotto som rissorterna Arborio och Carnaroli (läs mer > Arborioris). Riset bör sköljas väl innan tillagning. Koktiden är kortare än för vanligt ris för att det är förkokt, 15-20 minuter (se anvisning på förpackning). Läs mer > Så tillagas ris.

©
Kunskapskokboken. Reviderat 2023-07

Läs mer

Kortkornigt klibbigt ris, grötris

Om ris

Så tillagas ris

Arborioris (risottoris)

Recept med Avorioris (förkokt ris)

Det finns 18 recept med Avorioris (förkokt ris)