Harissa

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Harissa

(harissa = tunisisk, nordafrikansk kryddblandning)

Engelsk översättning harissa = Tunisian, North African spice blend

Fransk översättning harissa = mélange d´épices tunisiennes et nord-africaines

Italiensk översättning harissa = miscela di spezie tunisina e nordafricana

Tysk översättning harissa = tunesische, nordafrikanische Gewürzmischung

Spansk översättning harissa = mezcla de especias tunecinas y norteafricanas

Harissa är en klassisk tunisisk kryddblandning, som även förekommer frekvent i Marocko, Libyen och Algeriet. Den är mycket stark, jämförbar med sambal oelek. Främsta huvudingrediens är torkad och puréad kajennpeppar (chilifrukt). Den är ganska komplicerad att tillverka och det finns olika varianter. Här en av dem. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Ingredienser:
50 g kajennpeppar (torkad & urfröad)
25 g vitlök (finhackad)
  5 g havssalt
25 g kumminfrön
1-1,5 msk olivolja

Blötlägg kajennpepparen i ljummet vatten 3-4 min.
Hacka fint och stöt i mortel.
Tillsätt vitlök och havssalt och stöt till en gröt.
Tillsätt kumminfrön och stöt vidare.
Fyll på burk och täck ytan med olivolja.
Andra kryddor kan t.ex. vara koriander, paprika, anis.


ANVÄNDNING

Harissa används i eller serveras vanligen till couscous.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Recept med Harissa

Det finns 2 recept med Harissa