Degskrapa

Degskrapa

(degskrapa, skrapkort, chokladskrapa, kamskrapa, fixkam)

Engelsk översättning dough scraper

Fransk översättning grattoir à pâte

Italiensk översättning raschietto per pasta

Tysk översättning Teigschneider

Spansk översättning cortador de masa

Degskrapa (skrapkort = utan handtag) användes till att samla ihop deg vid knådning/rivning av deg och för att dela degen i mindre bitar. Ursprungligen var det bagarens längdmått för att dela degen i lika stora bitar och på degskrapor brukar en centimeterskala finnas. Även hemmabagaren bör ett sådant hjälpmedel. Finns i olika bredder och bör vara av rostfritt stål med handgrepp. Kostar mindre än 100 kr.

Chokladskrapa är i sak detsamma som degskrapa, men bör vara minst lika bred som en pralinform (20 cm). Används till temperering/tablerering av choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad), skrapa ren pralinformar (läs mer > Om chokladpraliner) och liknande.

Kamskrapa är ett räfflat skrapkort vanligtvis av hårdplast. Används när man vill göra vackra spiraldekorationer av choklad (läs mer > Om chokladdekorationer). Sådan är svår att hitta i handeln. Däremot kan man köpa en enkel och billig "fixkam" som används vid plattsättning av kakel. Finns hos byggvaruhusen, kostar en 10:a.

Skrapa: Sägs bara "skrapa" brukar en gummiskrapa ("slickepott") avses. Läs mer > Skrapor. 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05


Läs mer

Skrapor

Om brödbakning matbröd

Smälta, temperera choklad

Om chokladpraliner

Om chokladdekorationer

Recept med Degskrapa

Det finns 13 recept med Degskrapa