Gruyère

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gruyère

(Gruyère de Comté, Schweizisk kittost av komjölk, Schweizisk AOP-ost)

Gruyère har sitt ursprung från orten Gruyère i början av 1100-talets Schweiz. Osten har dock genomgått stora förändringar sedan dess. Förekommer i flera varianter - original, réserve, Bio och d´Alpage.
  • Osttyp: Kittost av opastöriserad komjölk.
  • Ursprung: Gruyère, Schweiz. Gruyère de Comté = Frankrike. Båda är ursprungsskyddade av EU.
  • Tillverkning: Se film på hemsida Schweizerkäse (länk nedan).
  • Form: Rundplatt. Vikt 25-40 kg.
  • Användning: Används i matlagning och som dessertost.
  • Passande dryck: Baujolais nouveax.
  • Ytskikt: Rödbrun kornig kittskorpa.
  • Snittyta: Rundpipig, vanligen med ett begränsat antal små pipor.
  • Konsistens: Fast, aningen mjukare än Emmentaler.
  • Smak: Kraftigt nötaktig med inslag av stalldoft och honung.
  • Lagring: 5-12 månader.
  • Fetthalt: Helfet, 28%.
  • Förvaring: Högst 10°C.
  • Kommentar: Tillverkas numera även i Frankrike men kallas då Gruyère de Comté. Förekommer i flera varianter: mild, syrlig, medium, mogen eller surchoix ("utvald").

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12

Läs mer

Om kittostar

Så används ost }

Hemsida: Schweizerkäse

Recept med Gruyère

Det finns 6 recept med Gruyère