Kabanoss

Mall korv (internt KK)

Mall för internt bruk Kockskolan.

Korvsort, härkomst

  • Korvtyp:
    Maträttskorv råtorkad-fermenterad eller rökaromkokt korv (ty. Rohwurst).
    Påläggskorv råtorkad-fermenterad, eller rökaromkokt kokt korv typ salami (ty. Rhowurst schnittfeste)

    Maträttskorv råkokt eller förrökt och kokt korv typ wienerkorv (ty. Brühwurst).

    Maträttskorv förkokt typ blodpudding (ty. Kochwurst).
    Påläggskorv bredbar typ leverpastej (ty. Kockstreichwurst)

    Finmald köttmassa 
    Mellangrov köttmassa
    Grovmald köttmassa
    stoppad i naturskinn (fjälster),
    kollagenskinn som är ätbar, eller skinnfri
    plastskinn

    Läs mer > Tillverkningsmetoder korv.
     "Rökt" vanligtvis = ångkokt med rökarom
    (läs mer > Om rökning).

  • Smak:
    Mild. Salt. Smakrik. Kryddig.
  • Alternativ vara:
  • Försäljning:
  • Jämförpris relativt annan huvudvara
    Läs mer > Om prisjämförelser.

    Mycket lågt < 100
    Lågt 100+
    Medel 200+
    Högt 300+
    Mycket högt 500+

  • Förvaring: 0-4°C. Rå kort hållbarhet. Förkokt upp till en vecka. Se förpackning.

Innehåll:
fläskkött, nöt, späck/ister (gris-/nötfett), grov-/finhackad, finmald 
fläskfett, ibland även med nötkött. Kryddat med lök, vitlök och kryddor.
oftast inte är rökt utan smaksatt med rökarom

  • Köttandel *): Verklig andel ~% (på paketet %.  se fotnot).
    Mycket hög 80-100% (100%+)
    Hög 60-80% (75-100%)
    Medel 40-60% (50-75%) 
    Låg 20-40% (25-50%)
  • Vattenhalt **):
    Mycket lågt < 45%. Hård korv
    Lågt 45-55%, fast korv. 
    Medel 55-65%, halvfast korv. 
    Högt 65-75%, mjuk korv.
  • Relativ fetthalt **):
    Lågt 5-15% Medel 15-25% Högt 25-35%. Mycket högt 35%+
  • Relativ proteinhalt **):
    Lågt 5-10%. Medel 10-15%. Högt 15-20%. Mycket högt 20-30%
  • Kolhydrater **):
    Obetydlig 0-2% Lågt 2-5%. Medel 5-10%. Högt 10-15% 
  • Salthalt
    Normalsaltad ~2%.
    Hög salthalt 3-6%.
    Nitritsaltad E250. E249
    Nitratsaltad E 251 E252
  • Relativ energimängd **):
    Lågt, 100-200 Kcal/100g.
    Medel, 200-300 Kcal/100g.
    Högt 300-500 Kcal/100g.


*) Köttandel: På korvpaketet anges köttandelen, vilket sällan anger verklig andel i den färdiga produkten. Värdena är för höga på grund av märkliga EU-regler. Därför anger Kunskapskokboken eget beräknat "verklig andel". Läs mer > Korvmatematik, köttandel. **) Relativ = i förhållande till andra korvar. Läs mer > Om korv, korvtillverkning.


Hälsa, miljö: Korv är rikt på omättat fett som anses ohälsosamt. Miljömässigt äter svensken för mycket kött och korv. Korv är ofta fri från gluten, laktos, ägg, soja, mjölk och ärtprotein. Se innehållsförteckning. Kokt kött/korv anses hälsosammare än rökt och stekt.


SÅ ANVÄNDS

K

Beredning: Varmkorv så kallad är färsk korv, det vill säga värmebehandlad av producent. Sådan korv kan ätas "rå" (kall), men är avsedd att värmas upp i vatten på låg temperatur. Den bör inte kokas för då riskerar skinnet att spricka (läs mer > Olika korvsorter).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-05

Länkar:
Maträttskorv Påläggskorv
Annan korv
Om korv, korvtillverkning
Korvkvalité
Korvmatematik
Olika korvsorter
Filmer: