Vår- och höstvete

Brödvete

(vanligt vete, vårvete, Dacke, Vinjett, höstvete, Boomer, Cubus)

Latin: Triticum aestivum, Triticum aestivum ssp vulgare

Engelsk översättning bread wheat, common wheat, spring wheat, winter wheat

Fransk översättning blé tendre, blé de printemps, blé d´hiver

Italiensk översättning frumento tenero

Tysk översättning Weichweizen

Spansk översättning trigo harinero

Brödvete (Triticum aestivum) även kallat vanligt vete eller kort och gott "vete", är det i särklass mest odlade vetet och det vi i allmänhet är vana vid. Det är en korsning av många olika sorter och det finns många varianter med stor formrikedom som kan odlas under skiftande betingelser. De borstlösa, kraftigt byggda axen är typiska för arten, men det finns också borstvete. Kornen (kärnorna) kan vara vita, beiga, gulaktiga eller rödtanade. Stråna är upprätta och kan bli drygt metern höga. Arten blommar i juni-juli och sädesfälten får en ren grön färg med silvervit ton. Vår- och höstevete är underarter till brödvete. I Sverige odlas främst höstvete (85%), men internationellt dominerar vårveteodling.

Historia: Den första identifierbara brödvete med tillräcklig glutenhalt för bakning av jäsdegsbröd har identifierats med hjälp av DNA-analys i vete från en kornbod i Assiros i grekiska Makedonien, daterats till ungefär 1350 f.Kr. Brödvete har utvecklats och förbättrad i många steg med anpassning till lokala förhållander. I Sverige har härdigare sorter utvecklats bl.a. höstveten och speciella dvärgsorter har anpassats till utvecklingsländers lokala förhållander för att ge ökade skördar.

Vårvete (fr. blé de printemps) sås på våren och skördas på hösten samma år. Vårvete ger vanligtvis högre proteinhalt än höstvete och innehåller rikligt med gluten. Det används därför till bröd där det är viktigt med en luftig volym, t.ex. franskbröd och korvbröd. Det finns många olika sorters vårvete med olika egenskaper. Den vanligaste sorten i Sverige heter Dacke. Andra välkända sorter är Vinjett, Hamlet och Quarna. 

Höstvete sås på hösten och skördas nästkommande vår. Höstvete ger större skördar än vårvete och odlas som brödsäd och som fodersäd. Höstvete innehåller mindre mängd gluten än vårvete och används därför främst till kakor, kex, kaffebröd och en del matbröd där volymen inte är så viktig. Det finns olika sorters höstveten med olika egenskaper t.ex. Boomer, Cubus, Ellvis, Olivin och Kranich.

Olika sorter se Allkorns bildregister.


SÅ ANVÄNDS BRÖDVETE

Av sädeskorn framställs hela och krossade kärnor, gryn, groddar, kli, flingor och mjöl. Läs mer > Om sädesprodukter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-02

Läs mer

Om vete

Om vetemjöl

Vetekärnor

Veteflingor

Grahamsgryn

Mannagryn

Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl

Om sädesprodukter

Föreningen Allkorn