Majsgryn, polenta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Majsgryn, polenta

(polentagryn, majsmannagryn)

Engelsk översättning maize grits, corn grits, polenta

Fransk översättning polenta

Italiensk översättning polenta

Tysk översättning Polenta

Spansk översättning polenta

Majsgryn (polenta) är skalade och malda majskärnor. Ser ut som gula mannagryn (se dito).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 70 gram. 100 gram = 1,4 dl.
  • Smak: Mild, sötaktig smak.
  • Alternativ vara: Semolina, mannagryn.
  • Försäljning: Förekommer i de flesta butiker, även ekologiskt odlat.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Grynen är glutenfria. Polentagryn är energirika (ca 350 Kcal/100g). Protein 8%, fett 1% och kolhydrater 78% varav 5% kostfibrer. Kokt polenta: 75 Kcal/100g, protein 1,7%, fett 0,3% och kolhydrater 16,7% varav 1,1% är kostfibrer.


SÅ ANVÄNDS MAJSGRYN


Majsgryn används främst till gröt modell mannagrynsgröt. En klassiker från norra Italien är att koka polentagröt som sedan kallnas, får stelna och skivas, varefter skivorna stekts eller grillas och serveras som tillbehör till fisk eller kött. Gröten kan vara smaksatt på olika sätt, med parmesan eller annan ost, hackade oliver, vitlök m.m. Grynen kan också användas till pannkakor, pudding och panering. I Korea gör man ett te av majs som heter Oksusu cha.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-03

Läs mer

Majs

Semolina

Mannagryn

Sädeskornets anatomi

Recept med Majsgryn, polenta

Det finns 8 recept med Majsgryn, polenta