Svenska mjuka getostar, fårostar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Svenska mjuka getostar, fårostar

Svenska mjuka får- och getostar avser sådana med naturlig skorpa, det vill säga utan mögelkultur (fr. pâte molle croûte naturelle, läs mer > Om ost, osttyper). Sådan svensk ost är sällsynt förekommande för att Sverige i stor utsträckning saknar getter och i viss mån även får. Ett undantag är Arlas Apertina Feta (se dito), för vilken man importerar råvaran från Grekland. Det förekommer enstaka komjölksostar som efterliknar get- och fårostens karaktär, till exempel Arlas Apertina och Stafva Covré (se respektive).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01

Läs mer

Apetina

Stafva Covré

Om getost, fårost

Om ost, osttyper

Recept med Svenska mjuka getostar, fårostar

Det finns 14 recept med Svenska mjuka getostar, fårostar