Bords-, flytande- och mat/bakmargarin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om margarin }

(margarin = vegetabiliskt fett)

Engelsk översättning margarine = vegetable fat

Fransk översättning margarine = graisse végétale

Italiensk översättning margarina = grasso vegetale

Tysk översättning Margarine = pflanzliches Fett

Spansk översättning margarina = grasa vegetal

Margarin är en blandning av vegetabiliska fetter, dvs en fettemulsion huvudsakligen av typen vatten i olja, som helt eller delvis innehåller annat fett än mjölkfett. 

År 1867 fick den franske kemisten Hippolyte Mège-Mouriès i uppdrag av Napoleon III att för armén, flottan och de fattigare befolkningsskikten, uppfinna ett matfett som var billigare och av bättre kvalitet än det dåtida smöret. År 1869 tog han patent på sin uppfinning, som han kallade margarin.

I Sverige används huvudsakligen rapsolja, sojaolja och solrosolja till margarin, men t.ex. palmolja och kokosfett förekommer. Vissa margarinsorter innehåller animaliska fetter, såsom smörfett, ister, talg och eventuellt härdad fiskolja, men det finns även mjölkfritt margarin. Margarin skall enligt livsmedelslagen innehålla viss mängd A- och D-vitamin. Margarin används på samma sätt som smör.

  • Fetthalt: 25-90%.
  • Smältpunkt = 34-43°C. Läs mer > Frys-/smältpunkt, kokpunkt.
  • Sotpunkt anger hur värmetålig ett matfett är (läs mer > Sotpunkt). Margarin 140-160°C.
  • Förvaras kallt vid högst +10°C. Går att frysa.
  • Hållbarhet:  2 månader eller mer.

Läs mer

Om smör

Hydrogenering

Transfetter

Frys-/smältpunkt, kokpunkt

Sotpunkt