Spiralpasta, snäckpasta

Spiralpasta, snäckpasta

(Spiralpasta: Spirali, rotini, asarecce, cavatappi, cellentani, eliche, fusilli, fusilli napoletani, fusilli bucati, fusilli lunghi bucati, gemelli, girandole, Sagne ´ncannulate, strozzapreti, Snäckpasta: Conchiglie, conchigliette, conchiglioni, castellane, gnocchi, lumache)

Pasta formas på allehanda sätt. Här spiral- och snäckpastavarianter som kan förekomma på svenska butikshyllor.

Spiralpasta (it. spirali, rontini) är antingen spagetti i spiralform eller pasta som ser ut skruvar. Mest välkänt är Fusilli.

  • Casarecce (it. casereccio = hemlagad) är en kort och smal, vriden pastasträng som bildar ett S i kortändan.
  • Cavatappi (it. korkskruv) även kallad cellentani, är en kortare skruvad vetepasta med genomgående hål, en rörpasta om man så vill. Vanligen räfflad (regate/-i). Förekommer också grön- eller rödfärgad. Se film via länk nedan.
  • Eliche ("propeller") är en skruvliknande pasta. Finns i olika storlekar.
  • Fusilli (it. fucile = gevär) är spagetti som lindats runt en smal stav så att de ser ut som en korkskruv (se film nedan > How to make a fusilli). Namnet syftande på gevärspipans räfflade inre. Det finns även röd- eller grönfärgade fusilli, liksom av fullkorn (it. integrale). En Fusilli Napoletani är en tjockare variant som är vriden runt sin axel, inte så skruvad. Fusilli Bucati och Fusilli Lunghi Bucati är en snurrad kort eller lång bucantini (ihålig spagetti, läs mer > Spagetti).
  • Gemelli (it. tvillingar) ser ut som två tjocka spagetti snurrade runt varandra till rep och avklippta i kortare bitar ("enhörningshorn"). Tekniskt är det en s-formad pasta som vridits till en spiral. Se film via länk nedan.
  • Girandole (it. girare = vrida) är en smal skruvliknande pasta, smalare än fusilli.
  • Sagne ´ncannulate ("kanyllasagne", sagne = lasagne, cannula = kanyl) är vridna pastaremsor. Se film via länk nedan.
  • Strozzapreti ("präststrypare" it. strozza = strupe, strozzare = strypa, pretore = preator/präst) är pastaband som vrids till oregelbunden form. Det finns ett flertal legender hur präster stöps/kvävdes av att äta för mycket av pastan. "Präststrypare" kan också syfta på prästkragen. Se film via länk nedan.

Snäckpasta (it. conchiglie =snäcka/-skal) finns i olika former och storlek. Större fylls ofta med något.

  • Conchiglie (it. snäckskal) är vackert formade snäckor (bild ovan överst). De förekommer i olika storlekar. Conchigliette är mindre Conchiglie och conchiglioni är stora. Se film via länk nedan.
  • Castellane (it. castellana = slottsfru) är en koniskt formad, räfflad pasta (bild ovan nederst). Finns i olika storlekar. Namnet från en kvinnlig domare som draperade vänsterarmen, vilket liknade denna pasta. Se film via länk nedan.
  • Gnocchi ("bitar") är ursprungligen en räfflad mindre snäckpastasort (bild ovan i mitten), ganska lik svenska makaroner. Numera är det nästintill liktydigt med potatisgnocchi, men kan också vara namn på degklumpar av olika slag (läs mer > Om gnocchi).
  • Lumache (it. snigel) är klassiskt en tumledsstor snäckpasta, men storlek och form varierar.


SÅ ANVÄNDS SPIRAL- OCH SNÄCKPASTA

Pastadeg till spiral- och snäckpasta bereds av mjöl, ägg och lite salt på samma sätt som annan pastadeg. Läs mer > Om pasta. Formning av degen > se filmer via länkar nedan.

Spiralpasta används på samma sätt som penne (läs mer > Rörpasta) - som enskild rätt, tillbehör till mat, eller i pastasallader. De kokas traditionsenligt al dente och serveras med tomat till exempel Cavatappi al Pomodori, med mustiga pastasåser som all´Aamatriciana, pesto, eller med ost som parmesan, provolone och mozzarella. Används också flitigt i gratänger. Skruvarnas form fångar upp såsen på ett bra sätt.


Snäckpastans håligheter fångar upp sås vilket ger fin, fyllig smak åt anrättningen. Kan serveras som ensamrätt eller som tillbehör. Mindre snäckor passar i soppor och stora snäckor brukar fyllas med ricotta, mozzarella, tomatsås, pesto, ost, köttfärs och grönsaker i olika blandningar. Fylld pasta gratineras (jämför "fyllnadspasta", se > Rörpasta). 

Koktid: Torkad pasta stormkokas 5-10 minuter. Se förpackning. Se recept > Kokt pasta till mat, så kokas pasta.

Förvaras torrt i rumstemperatur. Myckt lång hållbarhet.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-02

Läs mer

Spagetti, linguine

Rörpasta, makaroner

Om pasta

Pastautrustning

Om gnocchi

Film: Fusilli Pasta with Tomato Sauce

Film: Fusilli Pasta in White Sauce (stuvad)

Film: Rotini Pasta 4 Ways

Film: How to make fusilli

Film: Hemlagad Strozzapreti med bönkräm

Film: Conchiglie Bolognese

Film: Castellane vegetariane

Film: Gemelli pasta

Film: Sagne ´ncannullate

Film: Spinach Cavatappi Gratin

Recept med Spiralpasta, snäckpasta

Det finns 18 recept med Spiralpasta, snäckpasta