Så tillagas grisfötter

Så tillagas grisfötter

Grisfötter kokas som regel, varefter de får kallna i sitt eget spad som stelnar av sig självt. Grisfötter innehåller mycket bindväv och brosk som smälter till gelatin (läs mer > Gelatin). Klassiska tillbehör är inlagda rödbetor och ättika som droppas på fötterna. De kokta, kalla grisfötterna kan med fördel dubbelpaneras och stekas i rikligt med smör. Bra restmat. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Andras recept: Recept på kokt eller griljerade grisfötter hittar man i kokböcker och på internet. Tillagning i stort sett enligt nedan. Koktid 3-4 timmar (1,5-4).


SÅ TILLAGAS GRISFÖTTER

Se recept > Grisfötter aladåb.
  • Ansa: Fötterna bör vara halverade på längden. De skall vara skrapade och väl rengjorda (vanligtvis färdigt vid inköp). Skall man skrapa dem själv förvälls de föst och skrapas sedan med vass kniv.
  • Skölj: Fötterna läggs i kallt vatten flera timmar, helst över natt. Byt vatten några gånger. 
  • Skumma av: Lägg grisfötterna i en kastrull och häll på vatten så att det täcker gott och väl. Koka upp. Låt koka i 10 minuter och häll sedan bort kokvattnet. Skölj av fötter och kastrull. Fyll på med nytt vatten och låt koka upp igen. Alternativt skumma av spadet väl efter första uppkok under de första 10 minutrarna (läs mer > Skum, skumma av). Skumning görs för att inte få bismak på den blivande gelén och för att den skall bli klar (genomskinlig). 
  • Smaksättare: Tillsätt smaksättare efter skumning. Klassiskt är att endast tillsätta salt, vitpepparkorn och kryddpepparkorn (1 msk salt och 4+4 korn per liter vatten). I övrigt enligt egen smak, till exempel lagerblad, lök, rotsaker, timjan eller persilja.  
  • Koka: Vattnet skall väl täcka fötterna under hela koktiden, annars mörknar delarna ovan vattnet. Låt sjuda på svag värme under lock tills köttet är mört och lätt lossar från benknotorna. Det tar 2-3 timmar. 
  • Uppläggning: Ta upp fötterna ur spadet och låt svalna något. Hela grisfötter delas i mindre bitar. Plocka gärna bort de största benknotorna. Lägg över på rymligt fat med hög kant. Sila det varma spadet och häll det över grisfötterna, helst så att det täcker.
  • Ställ kallt: Låt allt svalna och ställ det sedan kallt i ett par timmar, helst över natt. Spadet stelnar av sig självt till gelé. Det kan sparas i kylskåp några dagar innan servering eller frysas.

Överkurs:

  1. Vacker uppläggning: Halverade kokta grisfötter läggs snyggt och prydligt med skinnsidan upp i fatet. Spad hälls på och anrättningen stelnas. Sedan vänder man upp och ner på serveringsfatet över ett annat fat, vilket ger en vacker presentation. Vackert är också om man lagt citronskivor eller något kryddgrönt i den varma gelen. Ett annat sätt är att använda en springform (läs mer > Kakformar, tårtformar). När gelen stelnad öppnar man formen och vips har man en gristårta. 
  2. Vita fötter: De nykokta fötterna läggs över i rikligt med saltat kallt vatten. Där får de ligga över natt eller ett par dagar för att vitna. Vill man ha aladåb läggs de i serveringsfat och silad uppvärmd spad hälls på enligt ovan. 
  3. Glasklar gelé: Den gelé man får enligt grundreceptet är lätt grumlig även vid noggrann skumning. För att få den genomskinlig klaras spadet på samma sätt som för consommé (läs mer > Klar buljong).



STEKTA ELLER GRILJERADE GRISFÖTTER


Se recept > Senapspanerade grisfötter. Utmärkt restmat dagen efter.

  • Förbered: Koka grisfötterna enligt ovan. Förr la man fötterna i press mellan två skärbrädor tills de kallnat, de blir då lättare att steka. Ligger de i stelnad gelé pillar man bort det mesta av gelén.
  • Dubbelpanera på sedvanligt sätt (läs mer > Så panerar man). Lite senap i äggvispet piffar upp.
  • Stek i rikligt med smör på medelvärme tills paneringen blivit härligt krispig och gyllenbrun runt om. Akta så att paneringen inte svartbräns.
  • Griljerade: Fötterna kan också griljeras i ugn på 175°C i 15-25 minuter, som man gör med julskinkan. Pensla gärna med lite smält smör efter paneringen.
  • Servera dem varma med inlagda rödbetor och potatissallad.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-08

Läs mer

Gelatin

skum, skumma av

Bakformar, kakformar ¤

Klar buljong, konsommé

Så panerar man

Recept med Så tillagas grisfötter

Det finns 2 recept med Så tillagas grisfötter