Huvudregel dryck till mat

Fotograf/bild: Hällefors Kommun

Huvudregel dryck till mat

Vid matlagning gäller det att hitta goda kombinationer av de fyra smakerna salt, sött, surt och beskt, samt att undvika de dåliga. Detsamma gäller när man skall kombinera mat med dryck. I den högre skolan beaktar man även aromerna. Grundfrågan är vad passar till vad?

Mat och dryck kan vara neutral eller smakrik, mångfaceterad. Avgörande är också intensiteten. Smaken kan vara mer eller mindre intensiv. Maten kan kännas lätt eller kraftull, drycken lätt eller fyllig. Fet mat är kraftfullare än mager och alkoholrik dryck är fylligare än alkoholsvag.

I mötet mellan mat och dryck är det oftast drycken som förändras mest. På gott och ont.

 

Matcha dryck med mat

Munnen har fyra grundsmaker (umami se separat kapitel). Smakerna finns i mat och dryck och det gäller att kombinera grundsmakerna med varandra. Vid val av dryck börjar man med att bedöma maträttens karaktär.
 
· Är det en lätt (mager) rätt eller eller en kraftfull (fettrik) maträtt?
· Vilken smak är utmärkande? Salt, sött, surt eller beskt?
· Är rätten neutrl eller smakrik? Hur smakintensiv är den?
 
Därefter funderar man på val av dryck. Vin, öl, cider eller alkoholfritt?
Passande smak och intensitet.
 

Huvudregler

Låt oss med en gång slå fast två huvudregler för kombination av dryck med mat.
Och det är inte den gamla regeln ”rött till kött och vitt till fisk” utan:
 
1. Intensiteten i maten skall matchas med fylligheten i drycken.
Till neutral, lätt, finstämd mat passar lättare, finstämda drycker.
Till kraftfull mat passar fylligare drycker.
 
2. Det är maträtten i sin helhet som avgör dryckesvalet.
Oftast är det kryddning, såsen, tillbehören och tillagning som avgör, inte huvudvaran. För många smaker och tillbehör gör det svårare att hitta lämplig dryck till maträtten.
 
Låt oss också slå fast att de flesta drycker passar hyfsat till de flesta maträtterna och man kommer långt med bara huvudreglerna. Men man kan förgylla tillvaron med lite mer kunskap om god matchning. Det handlar också om variation, att hitta nya smakupplevelser. Även om man har en favoritdryck blir det lite enahanda att alltid dricka denna till all mat.
Läs mer

Sälta i mat och val av dryck

Sötma i mat och val av dryck

Beska i mat och val av dryck

Umami och val av dryck

Matchning dryck med matsmak

God smak och sinnliga upplevelser

Grundsmakerna

Matintensistet och dryck

Regler vin till mat

Syrlig mat och val av dryck

Dryck till neutral, smakrik och kryddig mat