Brysselkål

Fotograf/bild: Film: Life in a pot, brussel sprouts

Brysselkål

(brysselkål, rosenkål, Så används brysselkål)

Latin: Brassica oleracea (ssp. oleracea) var. gemmifera

Engelsk översättning brussels sprouts

Fransk översättning choux de bruxelles

Italiensk översättning cavolini di bruxelles

Tysk översättning Rosenkohl, Rosenwirsing, Kohlsprossen, Sprossenkohl, Brüsseler Kohl, Brüsseler Sprossen, Brabanter Kohl

Spansk översättning coles de bruselas, repollos de Bruselas

Brysselkål är biologiskt en sortvariant av arten kål (läs mer > Om kål). Det är en meternhög ört med kraftig stam, som utvecklar näringsrika sidoknoppar (mini kålhuvuden) i bladvecken utmed stammen nerifrån och uppåt. Knopparna skördas när diametern är cirka 3 centimeter (1.5-5 cm) . Arten härstammar från Medelhavsområdet och odlades sannolikt av romarna, men odling är först belagt i skrift år 1587 från Spanska Nederländerna, nuvarande Belgien och har fått sitt namn efter landets huvudstad. Från slutet av 1700-talet populär i hela Europa. Det finns olika gröna eller lila sortvarianter med varierande beska. Se film, klicka på "Life in a pot" under bilden ovan. 

  • Vikt: Färsk orensad 12-30 gram/styck. Rens 10-25%. Viktökning vid kokning 15-20%.
  • Smak: Brysselkål har tydlig kålsmak, numera mildare än förr. Vuxensmak, sällan omtyckt av barn.
  • Alternativ: Blomkål, broccoli eller annan kål.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk eller fryst. Säsong september till till mars, sällsynt förekommande i butik under sommaren. Svensk färsk kan förekomma i september-februari, men kolen importeras mest från Holland september-januari och frånItalien februari-mars. Kan köpas lätt förvälld och fryst året om. Fungerar utmärkt som fryst vara.
  • Förvaras kallt i kylskåp +2 till +4°C, gärna i plastpåse för att inte torka ut. Optimal luftfuktighet 95-100%. God hållbarhet, ett par veckor. I rumstemperatur upp till en vecka. Känslig för uttorkning och etylen som utsöndras främst av äpplen och tomater. Rå och förvälld brysselkål kan frysas. Fryst vara hållbar upp till ett år.
Odling:  Arten är härdig och tål viss vinterkyla. Planteras vanligtvis på hösten för att ge skörd nästkommande år efter 3-6 månader (se film via länk nedan). Den odlas på många håll i världen, i Europa främst i Nederländerna, Tyskland och Storbritannien. Läs mer > Produktion kål.

Hälsa
: Brysselkål är vitaminrik, hälsosam lågkalorimat.



SÅ ANVÄNDS BRYSSELKÅL

Ansa: Skär av kanten vid rotfästet. Gnid av med fingrarna fula, grövre, angripna och löst sittande ytterblad. Ju längre in desto spädare och godare. Allra godast är om knytena antagit ljust grön-vit färg.

Brysselkål kan ätas råriven eller hackad som råkost i sallader, men som regel äts den lätt kokt eller stekt. Som tillbehör till mat eller som ingrediens i grytor, gratänger med mera. Den skall inte kokas länge än 5-10 minuter för annars blir den grå och mjölig, förlorar värdefulla vitaminer och får obehaglig lukt och smak av vitlök. Krispigheten bör finnas kvar. I grytor läggs de i mot slutet. 
Kan också stuvas. Passar bäst till smakrika rätter som kött- och korvrätter. Kokt som ensamrätt är den god med lite smör och salt. Passar att stekas med lite balsamvinäger, honung eller socker och garneras med riven hårdost. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Š Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Tillagning grönsaker }

Om vita såser, bechamelsåser

Förvara grönsaker, rotfrukter och frukt

Frysa och tina grönsaker, frukt, bär

Produktion kål

Om kål

How to Grow Brussels Sprouts

Gordon Ramsay Brussels Sprouts

Recept med Brysselkål

Det finns 28 recept med Brysselkål