Sherry är andalusiskt starkvin från provinsen Cádiz, i områdena runt hamnstaden Jerez de la Frontera, sydvästra Spanien. Här tillverkas flera olika vintyper som skiljer sig åt i doft och smak. Sherry är som regel ett torrt vin, tappat på ekfat för att blandas med druvsprit. Vi skiljer på torr, halvtorr och söt sherry. Är sprithalten 14-16% bildas ett skyddande mögelsvamplager (flor), men är sprithalten över 16% dör svampen och vinet oxiderar.
Vinet får olika karaktär beroende på metod och kallas sherry av finotyp med lägre alkoholhalt respektive olorosotyp med högre alkoholhalt. Flertalet sherrysorter framställs av druvsorten Palomino Fino, medan Moscateldruvan används för viss söt sherry och Pedro Ximénez (PX) till extremt sött vin.
Sherry är namnskyddat och skall komma från bestämda Cádizområden. Liknande vin produceras dock i Frankrike, Tyskland, Sydafrika och Australien ("falsk" sherry).
Av sherry gör man sherryvinäger. Läs mer > Sherryvinäger.
Läs mer
Recept med Om sherry
Det finns 39 recept med Om sherry
-
Enkel slottssås med ansjovis
Tid: 10 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Knaperstekt fläsksida med sherryäpplen
Tid: 2 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Jambon de Persil - skinkaladåb
Tid: 20 min (+ 10 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Teriyaki, biff med chili och schalottenlök
Tid: 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Mu sho, kinesisk marinerad fläskfilé
Tid: 25 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk slottsstek, Herrgårdsstek
Tid: 2 tim 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Citronlax med sherrysås
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pepparkaksglass med fruktkompott
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Tomatmarinerad sill
Tid: 10 min (+ 6 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Harfilé med kantareller och pinjenötssås
Tid: 50 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan