Om vetebullar

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om vetebullar

(släta vetebullar, sockerbullar, klickbullar, krämbullar, kanelbullar, kardemummabullar, vaniljbullar, enkla falska wienerbröd, systerkaka, butterkaka, vegabulle, finsk vetebulle, veteknutar, vetesnäckor, vetekringlor, sockerkringlor, smålandskringlor, mandelsnoddar, kadettrosetter, franska liljor, Så bakas vetebullar)

Engelsk översättning sweet buns, cinnamon rolls, Swedish buns

Fransk översättning brioches à la cannelle

Italiensk översättning panini alla cannella

Tysk översättning Zimtschnecken, Kanelsnegle

Spansk översättning rollos de canela

Vetebullar (vetebrödsbullar) kan vara matbröd formade till bullar (småbröd), men avser som regel söta finbröd (läs mer > Om vetebröd). Kanelbulle är den vanligaste formen av vetebulle och en klassiker bland klassiker välkänd för de flesta från barnsben. Vetebullar är speciellt för Skandinavien, mindre vanligt förekommande i andra länder. De äts som mellanmål eller som kaffebröd. Vanligt förekommande på kaféer, i livsmedelsbutiker och bagerier. Se recept, klicka på "recept till höger om bilden ovan.

Klassiska vetebullar:

  • Släta och fyllda vetebullar (sockerbullar, klickbullar, krämbullar, solbullar, vaniljbullar, pariserbullar, kärt barn har många namn) är söt vetedeg formad till runda bullar ofta bakad i pappers­form. Förekommer utan fyllning (se recept > Svenska russinbullar) eller med fyllning (se recept > Solbullar, vaniljbullar, krämbullar, sockerbullar).
  • Kanelbullar fylls med smör, socker och kanel och garneras med pärlsocker. Formas till snäckor eller knutar (läs mer > Så formas vetebullar). Se recept > Vetebullar, kanelbullar grundrecept.
  • Kardemummabullar fylls med smör, socker, mandelmassa och kardemumma. Se dito recept.
  • Vaniljbulle (enkla wienerbröd, falska wienerbröd) kan vara vetebulle smaksatt med vanilj, men vanligtvis avses en bulle toppad med vaniljkräm modell wienerbröd. Kallas därför också falska wienerbröd eller enkla wienerbröd vilket är lite missvisande. De saknar wienerbrödets frasighet. Se recept > Vaniljbulle.
  • Kaffebullar (hastbullar) tillagas med bakpulver och utan fyllning vilket gör dem enkla och snabba att tillaga. Därför kallas de också för hastbullar. Se dito recept.
  • Systerkaka, butterkaka (tyska butter = smör) består av 8 stycken eller fler vetebullar som får jäsa ihop till en stor kaka i en rund form. Ett slags brytbröd. Smaksätts ofta med saffran och garneras som enkla bullar med pärlsocker, vaniljkräm eller på annat sätt. Namnet från tyskans "butterkuchen", som dock har annan innebörd, kan vara lite vad som helst. Se recept > Butterkaka.
  • Karlsbaderbullar är blekgula vetebullar med ursprung från Karlsbad (läs mer > Om karlsbaderbröd). Det är en smörrik deg med ägg modell mördeg (fr. pâte sableé), samt med tillsats av jäst. Fylls med smör och/eller mandelmassa. Smaksättas med vanilj, kardemumma eller på annat sätt. Se recept > Karlsbaderbullar. Mandelkubb är en variant av karlsbaderbullar. Se recept > Mandelkubb.
  • Semlor, lussebullar är varianter av vetebullar. Läs mer > Om semlor; > Om saffransbröd.
  • Vetebrödskringlor är rullad vetedeg som formas till kringlor eller 8:or, till exempel Kanelkringlor och Sockerkringlor, glaskringlor (se dito recept). Läs mer > Om kringlor.

Äldre bortglömda vetedegsbullar:

  • Vegabulle (finsk bulle) är en skuren vetebulle som trycks ihop något så att ringarna buktar ut. Gräddas stående. Läs mer > Så formas vetebullar.
  • Franska liljor är formade vetebullar av vetebrödsdeg motsvarande vetelängder. Degen kavlas ut och fylls med smör och mandelmassa. Viks tredubbelt och skärs i remsor som formas till något som anses likna en fransk lilja. Se dito recept.
  • Mandelsnoddar är utkavlad vetedeg fylld med mandelmassa som dubbelviks och skärs långsmala bitar. En skåra görs i mitten , ändarna vrids åt varsitt håll och knyts samman.
  • Mandelflätor är remsor av vetedeg som flätas samman. Läs mer > Så flätas vetedeg.
  • Kadettrosetter är dubbelvikt vetedeg fylld med mandelmassa som skärs i 1 cm breda bitar som vrids på mitten. Ju hårdare vridning desto mer öppnas degen.
  • Tesnibbar är utkavlad vetedeg vikt i 3-slag som skärs i snittar, penslas med smält smör och beströs med pärlsocker. 


SÅ BAKAS VETEBULLAR

  • Bulldeg tillreds av vetebrödsdeg (se > Om vetebröd). En deg med 14 dl mjöl ger cirka 24 stycken ganska stora (klassiska) bullar à 80 gram (2 plåtar i ugn, se recept > Vetebullar, kanelbullar grundrecept). Kan också snabbakas med bakpulver till så kallade kaffebullar (se recept > Kaffebullar, hastbullar).
  • Knådning: Det är viktigt att degen knådas väl ("rivs" på bagarspråk) till en elastisk deg, så att den kan tänjas och formas utan att gå av (läs mer > Så knådas, rivs deg). Det slarvas ofta med knådningen.
  • Fyllning: Standard är mjukt smör, socker och kanel eller mald kardemumma, men kan vara lite av varje till exempel mandelmassa eller vaniljkräm.
  • Formning: Vetebullar förekommer som släta bullar med eller utan fyllning, eller formade till snäckor, knutar, hjärtan, blommor eller på annat sätt. Läs mer > Så formas vetebullar.
  • Garnering: Bullarna brukar penslas med uppvispad ägg och garneras med pärlsocker, men annat förekommer. Släta bullar kan penslas med mjölk eller vatten för att få blank yta.
  • Gräddas i het ugn 200-250°C i 7-12 minuter.
  • Förvaring: Nybakat är godast. Förvaras i brödburk eller plastpåse. Hållbar 3-4 dagar. Kan frysas i 3 månader. Tina bullarna långsamt. Kan fräschas upp i ugn 100-150°C.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-11

Läs mer

Om vetebröd

Så formas vetebullar

Om karlsbaderbröd

Om semlor

Om saffransbröd

Så knådas, rivs jäsdeg ¤

Så flätas vetedeg

Om kringlor

Film: Perfekta bullar

Film: Håkan Johansson bakar kanelbullar

Film: Hastbulle, bakpulverbulle

Film: Martin Johansson snurrar kanelbullar

Recept med Om vetebullar

Det finns 30 recept med Om vetebullar