Mannagryn

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mannagryn

(mannagrynsgröt, flötgröt, mannagrynsvälling, mannagrynspudding, mannagrynskaka, klappgröt)

Engelsk översättning semolina

Fransk översättning semoule, semoule de blé

Italiensk översättning semolino

Tysk översättning Weizengriss, Griess

Spansk översättning semola

Mannagryn mals av den inre hårda vete­kärnan (frövitan), dvs kärna utan kli och grodd. Läs mer > Sädeskornets anatomi. Malda hela kärnor se > Grahamsgryn. Mannagryn tillverkas av brödvete (vanligt vete). Gryn av durumvete kallas semolina (läs mer > Semolina).

  • Vikt/omvandling: 1 dl = 70-75 gram. 100 gram = cirka 1,4 dl. Mannagryn suger åt sig vatten när det kokas. 1 dl okokta gryn ger ~7 dl när kokt till gröt.
  • Näringsberäkning: Vattenupptaget när mannagryn kokas beräknas automatiskt i Kunskapskokbokens system. Ange därför inte vattenmängd i receptet. I annat fall räknas vattenmängd dubbelt, vilket ger felaktiga portions- och näringsvärden. Alternativt anges vatten, mjölk eller annan vätska och mannagryn anges med "Äts ej" för att få rätt världen. Läs mer > Vattenreduktion, vattenabsorption.
  • Smak: Mild smak.
  • Alternativ vara: Polenta, semolina, grahamsgryn.
  • Försäljning: Förekommer i alla butiker.
  • Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt.

Hälsa/näring: Mannagryn är rik på stärkelse, men fattig på fibrer (3%), mineraler och vitaminer (som mest finns i kliskikten). För glutenintolleranta rekommenderas polenta (majsgryn), läs mer > Polenta.


SÅ ANVÄNDS MANNAGRYN

Mannagryn används till gröt, välling och pudding. Man kan också ströa kakformen med mannagryn.

Klassiska recept med mannagryn:

  • Mannagrynsgröt är en vit gröt, klassisk som frukostmat till barn. Till 4 portioner: 1 liter mjölk kokas upp, varefter 1,25 deciliter mannagryn hälls i under kraftig vispning. Låt sedan sjuda på svag värme under omrörning i 20-30 minuter (kort koktid numera). Akta så att den inte bränns vid i botten. Smaka av med salt, socker och riven bittermandel (ej för barn). Kan serveras varm med mjölk, kanel, socker eller fruktmos. Passar också kall med saftsås. Större mängd rester kan blandas med ägg och tillredas som pudding.
  • Mannagrynskräm är en variant av gröten. Till 4 portioner: 1 liter mjölk kokas upp med 2 msk smör. Grynen tillsätts under vispning och gröten får sjuda i 10 minuter. Tillsätt lite salt, socker och skal av citron. Omedelbart före servering nedröras hastigt 2 äggulor i gröten. Servera med mjölk eller saftsås.
  • Mannagrynspudding (mannagrynskaka) tillagas liknade risgrynspudding. Till 4 portioner: Koka upp 7 dl mjölk plus 1 dl vispgrädde. Vispa ner 1,5 dl mannagryn och 1 dl russin. Låt sjuda på svag värme under omrörning i 5 minuter. Låt gröten svalna i 15 minuter. Rör ner 2 ägg, 1 msk socker och 1 tsk vaniljsocker. Häll upp i smord form och grädda i ugn 200°C i 35 minuter. Servera gärna med vispad grädde, frukt och socker.
  • Mannagrynsvälling tillagas på  samma sätt som gröten, men mängden mannagryn minskas till hälften. Låt gärna lite russin koka med från början.
  • Flötgröt är en maträtt från Härjedalen och Jämtland, bestående av mannagryn som kokas med vispgrädde, smör och vetemjöl till en slät gröt. Flötgröten har sitt ursprung från fäbodväsendet, och serveras oftast med mjölk, socker, kanel och tunnbröd. Förekommer även som tillbehör till stekt öring, varvid även messmörssås kan ingå. Äts numera som traditionell rätt vid högtider såsom Olsmäss eller Olofsmässan, samt vid diverse hembygdsevenemang. ICA har utsett Röding med flötgröt som Härjedalens landsskapsrätt (läs mer > Svenska landskapsrätter). Se recept via länk nedan > Röding med Flötgröt.
  • Klappgröt är en lätt och pösig efterrättsgröt. Till 4 portioner: Koka upp 5 dl vatten. Vispa ner 1 dl mannagryn. Koka upp igen och låt sedan sjuda på svag värme i 4-5 minuter. Häll i 1,5 dl lingonsaft eller lös lingonsylt. Koka upp på nytt. Häll över i stor bunke och (el-)vispa kraftigt tills gröten är riktigt pösig. Servera gröten med mjölk. Krydda med kanel, skal av citron eller enligt egen smak.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-11

Läs mer

Semolina

Grahamsgryn

Brödvete

Sädeskornets anatomi

Vetegryn

Majsgryn, polenta

Svenska landskapsrätter

Vällingpulver

ICA-recept: Röding med flötgröt

Recept med Mannagryn

Det finns 4 recept med Mannagryn