Inlagd gurka

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Inlagd gurka

(Inlagd gurka 1. inlagd saltgurka 2. inlagd ättiksgurka, smörgåsgurka, syltgurka, pressgurka 3. mjölksyrad gurka)

Engelsk översättning pickled cucumbers 1. savoury cucumber (in brine) 2. sweet cucumber (vinegar) 3. lacto fermented cucumbers

Fransk översättning concombres marinés 1. concombre salé (saumure) 2. concombre en vinaigré 3. concombres lacto-fermentés

Italiensk översättning cetrioli sottaceto 1. cetriolo salato (in salamoia) 2. cetriolo aceto 3. cetrioli lattofermentati

Tysk översättning eingelegte Gurken 1. Salzgurke 2. Essiggurke 3. Milchsäuregurke

Spansk översättning pepino encurtido 1. pepino salado (salmuera) 2. pepino escabeche (en vinagre) 3. pepinos lactofermentados

Inlagd gurka förekommer i många olika former. Små och stora, hel eller skivad, i salt eller sötsyrlig lag som smaksatts på olika sätt. Vissa gurksorter passar bättre att läggas in än andra, i Sverige används som regel Druvgurka (se dito). Andra gurkor som slanggurka får mjukt, löst fruktkött vid konservering men kan korttidsinläggas (läs mer > Gurkor). Att lägga in/sylta grönsaker och frukt var ursprungligen ett sätt att konservera mat. Den goda smaken fick man på köpet. Se recept, klicka på recept till höger om bilden ovan.

Varianter av inlagd gurka:

  1. Saltgurka är som regel druvgurka (västeråsgurka) inlagd i saltlag. Smaken är salt-sur och passar bland annat till kött- och färsrätter. Se recept > Mormors inlagda saltgurka.
  2. Ättiksgurka är gurka inlagd i ättika eller vinäger, socker och kryddor. Smaken är friskt sötsyrlig och passar till kött- och färsrätter med mera. Se recept > Mormors inlagda ättiksgurka.
  3. Syltgurka (syltad gurka) är klassiskt namn på ättiksgurka med extra mycket socker eller honung tillsatt. Se dito recept.
  4. Pressgurka kallas skivad (slang-)gurka i sötsyrlig lag som lagts i press under en tyngd för att få fastare konsistens. Se recept > Pressgurka.
  5. Inlagda minigurkor: Kornichoner (fr. cornichons) är konserverade minigurkor. Läs mer > Smågurkor.
  6. Inlagd hackad gurka är en variant av ättiksgurka. Vanligen ingår lök, paprika och kryddor som i Felixs varumärke "bostongurka". Läs mer > Bostongurka.
  7. Mjölksyrad gurka är inlagd gurka på gammaldags konserveringssätt genom att den surats i mjölk. Egentligen är alla former av gurkinläggning gamla konserveringsmetoder (läs mer > Om surgörning).

INLAGD BUTIKSGURKA
  • Vikt i butik: Inlagd runt 40 gram per styck. Kornichon runt 7 gram.
  • Smak: Inlagd ättiksgurka = sötsur, inlagd saltgurka = salt.
  • Försäljning: Konserverad saltgurka säljs hel eller skivad. Ättiksgurka, även kallad smörgåsgurka, säljs skivad. Cornichons säljs hel.
  • Jämförpris: Medel till mycket högt tillbehörspris, 40-130 kr/kg. Vanlig skivad salt- och ättiksgurka runt 65 kr/kg (50-90 kr/kg). Liknande gurka med fantasifullare namn kan vara dyrare. Kornichoner (cornichons) stor prisvariation 40-130 kr/kg. kr/kg. Bostongurka runt 60 kr/kg.  
  • Förvaring: Färsk druvgurka förvaras bäst vid +12°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 90-95%. Skadas av för hög eller för låg temperatur. Kan ej frysas. Hållbar 1-2 veckor. Gurka är extra känsligt för etengas som påskyndar mognadsprocessen. Inlagd gurka har lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS INLAGD GURKA


Inlagd gurka används som smaksättare och tillbehör till allehanda rätter och som smörgåspålägg.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2022-04

Läs mer

Gurkor

Pickles

Om surgörning

Druvgurka

Smågurkor

Bostongurka

Recept med Inlagd gurka

Det finns 54 recept med Inlagd gurka