Latin: Thynnus

Engelsk översättning tunas

Fransk översättning thons

Italiensk översättning tonni, tonno

Tysk översättning Thunfische

Spansk översättning atúns

Tonfiskar (Thunnini) är biologiskt en sortgrupp (Tribus) i familj Makrillfiskar inom ordning Abborartade fiskar (läs mer > Abborrartade fiskar) där även Makrillar ingår (läs mer > Makrillar). Sortgruppen omfattar 17 arter i 5 släkten, varav släkte Äkta tonfiskar med 8 arter är de som vi vanligen betraktar som tonfisk (Läs mer > Äkta tonfiskar). Därutöver en art benämnd bonit vilken är den tonfisk som vanligen förekommer konserverad, samt fyra andra släkten (läs mer > Övriga tonfiskar). Samtliga arter är pelagiska, lever i alla öppna hav utom i arktiska vatten. Tonfiskar är snabbsimmande rovfiskar. De samlas i större eller mindre stim som strövar omkring i vidsträckta områden. Se film, klicka på "The tuna" under bilden ovan.

Kännetecken
: Tonfiskar har spolformad kropp och känns igen på de små skarpa högt placerade fenorna och den enhetligt stålblå ryggen. Sidor och buk är svagt strimmigt vita. Stjärten är v-formad och smal, vilket är kännetecken på snabbsimmande fisk. Även andra egenskaper gör dem till goda uthålliga simmare. De saknar simblåsa vilket gör det möjligt att förflytta sig snabbt i djupled, som mest ner till 1.500 meters djup. Fiskarna är i ständig rörelse vilket är möjligt tack vare att muskelvävnaden har rikligt med myoglobin (se dito) med hög syreupptagningsförmåga. De kan simma kontinuerligt upp till 70 km/timme och tillryggalägger dagligen flera mil. Födan består av fisk, bläckfisk och kräftdjur. 
  • Köttkvalité: Fast fint kött. Läs mer > Köttkvalitet tonfisk.
  • Köttandel: Cirka 75%.
  • Relativ fetthaltLågt cirka 5%. Läs mer > Fetthalt i livsmedel.
  • Smak: Smakrikt.
  • Alternativ vara: Makrill.
  • Säsong: Året om.
  • FörsäljningBlå- och guldfenade tonfiskar säljs vanligen färsk i fiskbutik. Bonit och tonggol är vanliga som konserverad, men också i form av färdiglagade pastejer. 
  • Förvaring: Förvaras urtagen och kallt. Hållbar cirka 1 vecka. Kan frysas.

Fiske: Alla tonfiskar är eftertraktade matfiskar och utsatta för intensivt fiske. Kommersiellt storfiske främst av arterna guldfenad, storögd, blåfenad och långfenad tonfisk (läs mer > Äkta tonfiskar), samt arten bonit (skipjack) som konserveras i stor omfattning (läs mer > Övriga tonfiskar). Fisket bedrivs nuförtiden främst i Indiska oceanen och i Stilla Havet.Tonfiskar fångas med snörpvad, drivgarn, långrev och dröj. Läs mer > Om fiskemetoder.

Produktion 2012: Bonit är den mest fångade tonfisken med 2,8 miljoner ton år 2012 (+11% senaste 5-årsperiod). Det är den 3:dje mest fiskade arten av alla fiskar näst efter Peruansk ansjovis (sillfisk) och Alaska Pollack (torskart). Läs mer > Havets rikedom. Näst mest fiskade tonfisken är gulfenad tonfisk med 1,4 miljoner ton (+14%/5år) vilket är den 6:e mest fiskade arten i världen. Därefter Storögd tonfisk med 450.000 (+1%/5år), ostlig liten bonit drygt 300.000 ton (+2%/5år), långfenad tonfisk 250.000 ton (+29%) och Tonggol 235.000 ton (-4%). Källa: FAO. 

Hälsa/näring: Tonfisk anses som hälsosam mat. Det är en av de fiskar som kan ätas rå utan större risk för parasiter och andra obehagligheter. Läs mer > Om fiskhälsa. Det förekommer hälsofarlig fusk med tonfisk. Fräscht tonfiskkött skall vara rosarött, men det finns olika sätt att bevara färgen under längre tid, alldeles för länge så att risken för förgiftning ökar. Även dålig lukt försvinner. I oktober 2017 upptäckte Stockholms Miljöförvaltning att fem företag i huvudstaden sålde otillåten fisk som behandlats i Indonesien. 


SÅ ANVÄNDS TONFISK  


Tonfisk är en uppskattad matfisk. Färsk tonfisk används ofta rå till sashimi och sushi. Som stekt anses den bäst lättstekt (rare), då med en innertemperatur på 40ºC. Konserverad tonfisk används ofta i sallader. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan. Även fiskrommen kan användas. I Italien pressas de små kornen samman till kakor som torkas vilket benämns bottaga (läs mer > Övrig fiskrom). 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-09
Läs mer

Om fiskar

Miljömedvetet fiskval

Hotade fiskar och skaldjur (})

Om fiskemetoder

Övrig fiskrom, kaviar

Myoglobin

Köttkvalitet tonfisk

Övriga tomfiskar

Äkta tonfiskar

Abborrartade fiskar

Havets rikedom, produktion

Om fiskhälsa

Film: Tuna cutting in Japanese sushi restaurant

Film: Pros fillet up giant tuna

Recept med Tonfiskar ¤

Det finns 33 recept med Tonfiskar ¤