Dryck till neutral, smakrik och kryddig mat

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Dryck till neutral, smakrik och kryddig mat

I kapitlet "Smakklassning mat" beskrivs matsmak och matintensitet.

Sammanfattning
2 intensitet: Magra och kraftfulla rätter.
7 matsmak: Neutral, salt, sur, söt, besk, smakrik, kryddig.
Summa 2 x 7 = 14 smakområden.
Smaken kan vara mer eller mindre intensiv.

Det är matens smak och intensitet som avgör val av passande dryck. Förutom de fyra grundsmakerna kan mat vara neutral, smakrik eller kryddig.


Neutral mat och val av dryck

Med neutral mat avses mat utan specifik smak.

Grundregel: Till neutrala rätter väljs milda drycker.

Vin till neutral mat
· Till neutral mat passar lätta, finstämda viner.
· Lätta viner till neutral mat förhöjer smakupplevelsen.
· Neutral mat tar stryk av smakrikt vin.
 
Öl och andra drycker till neutral mat
· Till neutral mat passar neutrala, medelbeska öl.
· Neutral mat tar stryk av alltför kraftfulla och smakrika öl.
 
 
Smakrik mat och val av dryck

Smakrikrikedom (många smaker) skall inte förväxlas med smakintensitet (smakstyrka). Kryddhet mat räknas inte som smakrik eller smakintensiv utan bildar en egen kategori.

Grundregel: Till smakrik mat väljs smakrika drycker.
 
Vin till smakrik mat
· Till smakrik mat passar smakrika viner.
· Ju smakrikare mat desto smakrikare vin behövs.
· Smakrik mat gör enkla viner än mer neutrala (smaklösa).

Öl och andra drycker till smakrik mat
· Till smakrik mat passar medelfylliga och fylliga smakrika öl.
· Ju smakrikare mat desto smakrikare öl behövs.
· Smakrik mat gör lätta, neutral öl blir än mer neutrala (smaklösa). 


Kryddig mat och val av dryck
Mathetta skapas av kryddor som chili, peppar, pepparrot och senap. Dryck mildrar sällan hettan, utan kan i stället framhäva den brännande känslan. Har man försökt släcka hettan i munnen med vatten av t.ex. het chili så vet man. Feta drycker som mjölk är då enda räddningen. Till kryddhet mat t.ex. indisk serveras ofta yoghurtsås till just för att den mildar hettan. En söt eller syrlig dryck kan också ha en viss mildrande inverkan.

Till kryddig mat räknas även rätter där kryddningen inte skapar direkt hetta i munnen. Sådan kryddig mat är lättare att kombinera med dryck.

Grundregel:  Sötaktiga drycker passar till kryddhet mat, vilket mildrar hettan.

Vin och kryddig mat
· 
Kryddhetta förstärker beska och strävhet i vin.
· Kryddhet mat mildrar vinets syrlighet.
· Till kryddhet mat passar vitt vin med sötma.
· Till kryddhet mat fungerar ett mjukt (ej strävt) och bärigt rött vin.
 
Öl och kryddig mat
· Öl förstärker ofta hettan i riktigt kryddhet mat.
· Till kryddhet mat är ett lätt och syrligt öl, eller ett sött öl bäst.
· Kryddighet förstärker ölets beska och strävhet.
· Till kryddig mat passar kraftfulla öl bra, gärna med viss sötma.
· Till kryddig mat utan hetta passar fylliga smakrika öl som inte är alltför beska.