Beska i mat och val av dryck

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Beska i mat och val av dryck

Beska smaker hittar vi främst i färska grönsaker t.ex. i beska sallater som endiv, escarol och rosé. Osötad kakao är också mycket bitter/besk, vilket man märker i choklad med kakaoandel över 50%. Vissa kryddor kan vara bittra. Lever och oliver är andra exempel på varor med viss beskhet. Grillad mat kan upplevas som lätt beskt.

Nedan sammanfattas upplevelsen av olika smakkombinationer.


Vin och besk mat

 
· Besk mat minskar syrligheten i vin.
· Besk mat ökar beskan och sötman i vinet.
· Besk mat ökar umamieffekten på vinet.
· Dessvärre passar besk mat sällan ihop med vin.
· Tanninrika, sträva röda viner passar sämst till besk mat.

Vill man trots allt dricka vin till besk mat kan man tillföra citron och salt till rätten, vilket minskar beskans negativa effekter på vinet. Även fett har en mildrande effekt, t.ex. olja i salladen. Ekfatslagrat vin förstärker beskan i maten, vilket kan fungera ihop med rökt mat.
 
· Vita viner, helst fruktiga med hög alkoholhalt är bäst till besk mat.
· Lätt söta vita viner kan fungera till mat med viss beska.

Öl och besk mat

· Besk mat förstärker beskan i öl.
· Beskt öl förstärker beskan och sötman i maten.
· Beskt öl förstärker hettan i kryddstark mat.
· Beskt öl passar illa till en besk sallad eller besk choklad.
· Beskt öl som pilsner, india pale ale och stout passar sämst till besk mat.

All öl är besk, men vissa mer än andra. På samma sätt som för vin kan den negativa effekten av besk mat mildras med salt, citron och olja i sallaten.
 
· Öl med liten beska, gärna alkoholstarka passar bäst till besk mat, t.ex. mild lager och veteöl.