Latin: Phaseolus vulgaris
cranberry beans, borlotti, roman bean
haricot borlotti, rose cocos
fagioli borlotto, borlotti, fagioli saluggia
Borlotti Bohnen
frijoles borlotti
Grupper inom
Bönsläktet:
Borlotto är biologiskt en sortvariant av trädgårdsböna (läs mer> Böna, trädgårdsböna). Härkomst från Colombia som "adopterats" och förädlats av Italien. Det finns olika varianter till exempel Saluggia som är en lokal sort. Borlotto är en böna med lång röd-beige balja som grånar vid mognad, när den torkar. Fröna är blekgula och rödspräckliga. Det rödspräckliga försvinner vid blötläggning i saltvatten och vid kokning. Vanligt förekommande som burkbönor. Se film, klicka på "Ali" under bilden ovan.
- Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram = cirka 165 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av kokta bönor och 45% av spad.
- Smak: Mild, lätt sötaktig med nötsmak. Behaglig mjuk-fast konsistens.
- Alternativ: Pintobönor, cannellinibönor.
- Försäljning/säsong: Säljs inte färska, bara torkade eller konserverade.
- Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstemperatur.
Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen minskas vid blötläggning och av kokning. Läs mer > Om bönor.
SÅ ANVÄNDS BORLOTTIBÖNOR
Borlottibönor används som andra bönor, i sallader, soppor, grytor, gratänger med mera. I Italien är det den mest populära bönan. Zuppa frantoiana är klassisk bönsoppa i Toscana (se dito recept). Bönorna är också omtyckta i Portugal, Grekland och Turkiet.
Så tillagas torkade bönor:
- Blötläggning: Torkade bönor sköljs och blötlägg i rikligt med kallt vatten minst 5 timmar, helst över natt. Längre blötläggning ger kortare tillagning.
- Koka: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock tills bönorna mjuknat (provsmaka). Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ha viss spänst.
- Koktid: Standard 45 minuter. 30-60 minuter eller mer beroende på blötläggning och bönans ålder. Längre torktid ger längre koktid. Burkbönor värms upp.
Läs mer
Recept med Borlottibönor
Det finns 8 recept med Borlottibönor
-
Rostade tomater med borlottibönor (tillbehör)
Tid: 15 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Stekt fläskkotlett med rostade tomater, vitlök och borlottibönor
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Cornetti e ceci - kikärtssoppa med makaroner
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Kyckling med borlottibönor
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Grillad biff med makaronipudding och dragoncrème
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana
Tid: 1 tim 30 min (+ 10 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oxsvansragu med tomat, bönor och stekt polenta
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Risonisoppa med grönsaker och parmesan
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan