Vacuumbrygga

Vacuumbrygga

(konabrygga, Don Pedro)

Vakuumbryggning innebär att hett vatten pressas genom kaffepulver med hjälp av vakuum (undertryck).

Vakuumbryggaren består av en värmetålig glasbehållare placerad ovanpå en annan. Vid kokning förångas vattnet upp i den övre behållaren och när bryggaren tas från plattan uppstår undertryck (vakuum), vilket får kaffe att återvända till den undre behållaren. Bryggaren kallas även för konabryggare, eller Don Pedro efter ett känt varumärke.

Tillagning: Till bryggaren används bryggmalet kaffe, som läggs i filtret placerat mellan behållarna. Kallt vatten hälls i den undre glasbehållaren och hela apparaten placeras sedan på spisplattan. När vattnet kokat upp i det övre kärlet, tas bryggaren av från plattan. Då sjunker vätskan ner i den undre, som också fungerar som serveringskanna.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-05

Läs mer

Kokkaffe, bryggkaffe

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj