Åkerbär

Fotograf/bild: Film: Savid, bramble berry

Åkerbär

(åkerbär, vikon 2. bäverbär 3. allåkerbär)

Latin: 1. Rubus arcticus 2. Rubus x castoreus 3. Rubus × stellarcticus

Engelsk översättning Arctic bramble, Artic raspberry, Artic raspberry

Fransk översättning framboise artique, framboisier nain

Italiensk översättning lampone artico

Tysk översättning Ackerbeere, Schwedische Ackerbeere, Arktische Brombeere, Arktische Himbeere

Spansk översättning frambuesa ártica

Åkerbär är en art i släkte rubus (hallonsläktet) inom familj rosväxter och nära släkt med bland annat björnbär, hjortron och blåhallon (läs mer > Släkte Rubus). Det är en flerårig liten och sirlig ört, upp till 20 centimeter hög med treflika blad. Stjälken är upprätt stående tagglös ört med 1-3 rosaröda blommor i toppen. Botanikern Carl von Linné upplevde bäret som en delikatess och livgörande på sin strapatsrika resa i Norrland i början av 1700-talet. Bäret är Norrbottens landskapsblomma. Se film, klicka på "Savid" under bilden ovan.

Förekomst: Åkerbär växer vilt på norra halvklotets kalltempererade områden, från Sverige och Finland österut till Sibirien, Nordkorea och nordöstra Kina, liksom i Kanada och nordliga USA. Den trivs i fuktig näringsfattig gräsmark, vid stränder och vägrenar.

  • Biologi: Fruktförband, ett sammansatt bär av stenfrukter. Läs mer > Matbiologi frukt.
  • Ursprung: Norra halvklotets kalltempererade områden.
  • Frukt: Frukten är plattrund och mindre än hallon, med färre stenfrukter som är mer utstående. Färgen är mörkröd eller svart-röd. Mörka exemplar av frukten liknar mullbär.
  • Mognad: Blommar i juni-juli och ger frukt i augusti-oktober. Åkerbär är semi-klimakterisk frukt som mognar snabbt - mjukhet och arom utvecklas efter skörd men inte sötma. Läs mer > Om frukt och bär.
  • Smak: Utsökt fin arom och söt smak, som en blandning av hallon och smultron.
  • Alternativ vara: Hallon om söt smak önskas, alternativt björnbär eller hjortron.
  • Försäljning: Mycket sällsynt förekommande i butik.
  • Förvaring: Kallt. Hållbar några dagar. Går bra att frysa in.
Bäverbär (Rubus x castoreus): Åkerbär kan förväxlas med stenbär (R. saxatilis) med vilken den lätt spontankorsar sig om de växer nära varandra. Denna hybrid benämns Bäverbär.

Allåkerbär (Rubus × stellarcticus) är en annan framodlad korsning mellan åkerbär och alaskahallon utvecklad av Sveriges Lantbruks­universitets försöksstation i Öjebyn. Växten kan bli 30 centimeter hög liknande åkerbär. Blommorna är stora, rosa och väl­doftande. Det finns flera olika varianter.  Bäret är inte fullt lika smakrikt som åkerbär, men går bra att odla över hela Sverige på jordar med lågt pH-värde.


SÅ ANVÄNDS ÅKERBÄR

Bären äts med fördel naturell. Används även till sylt och gelé. Dessutom som smak­sättare av den finska likören Mesimarja (= "honungsbär")  och den ryska vodkan Smirnoff Ice and North.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-02

Läs mer

Matbiologi frukt

Om frukt och bär

Släkte rubus

Mullbär

Recept med Åkerbär

Det finns 1 recept med Åkerbär